MNB: májusban nőttek a nemzetközi tartalékok

Májusban 215 millió euróval, 36,273 milliárd euróra nőttek az MNB devizatartalékai annak ellenére, hogy május 6-án egy félmilliárd angol font (605 millió euró) értékű tízéves kötvény visszafizetése vált esedékessé – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közölt legfrissebb adataiból.

Áprilisban 138 millió euróval csökkentek a jegybank devizatartalékai annak ellenére, hogy akkor nem volt kötvénylejárat.
A május végi tartalékállomány hajszálnyival nagyobb a márciusinál is, amikor 2,409 milliárd euróval 36,197 milliárdra nőtt annak nyomán, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) hárommilliárd dollárért bocsátott ki öt- és tízéves államkötvényt.
Az ÁKK márciusban csaknem ötszörös túljegyzésre bocsátott ki egymilliárd dollár értékben ötéves és kétmilliárd dollárért tízéves államkötvényt. A 4 százalékos fix kamatozású ötéves papír kamatfelára 260, az 5,375 százalékos kuponnal eladott tízévesé 287,5 bázisponttal haladja meg a hasonló futamidejű amerikai államkötvény hozamát.
Legutóbb 2012 januárjában jártak 36 milliárd euró fölött a devizatartalékok.
Júniusban nem jár le devizakötvény, legközelebb július 28-án válik esedékessé egy 1 milliárd euró értékű ötéves futamidejű, 6,75 százalékos kamatozású devizakötvény.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter parlamenti meghallgatásán kedden elmondta, a kormány az idén már nem tervez újabb devizakötvény-kibocsátást, a hazai forintpiacról oldja meg az államháztartás finanszírozását.
A monetáris tanács döntése alapján az MNB április végén jelentette be azt az intézkedéscsomagot, amely az adósság nagyobb arányú belső finanszírozását igyekszik előmozdítani és erre a célra a jegybanki devizatartalékot is igénybe veszi. A lehetőség abból ered, hogy a tartalékok összege számottevően meghaladja az ország rövidlejáratú külső adósságának szintjét, amely 2013 végén 28 milliárd euró volt.
A monetáris tanács döntése értelmében június 16-tól a jegybanki eszköztár részévé válik egy eszközcsere ügylet, amelynek keretében a bankok hosszú lejáratú forint értékpapírokért cserébe deviza értékpapírokhoz juthatnak, ami a devizalikviditáshoz jutást segíti. Erre a célra mintegy 1-2 milliárd eurót szánnak a jegybanki devizatartalékból – közölte Palotai Dániel ügyvezető igazgató egy áprilisi 24-én tartott sajtótájékoztatón.(MTI)

Scroll To Top