MNB: az ingatlanalapok biztonságos működését erősíti a jegybanki ajánlás

Az ingatlanalapok biztonságát és folyamatos fizetőképességét erősíti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) új ajánlása, amelynek értelmében a május közepétől kibocsátott új ingatlanalapok, illetve a korábbi ingatlanalapok új sorozatainak befektetési jegyeit legalább 180 naptári nap után lehet visszaváltani.

Az MNB szerdai közleménye szerint az új szabályozás közelíti az ingatlanalapok befektetési jegyeinek likviditását a mögöttük lévő alapok eszközeinek likvidálhatóságához, vagyis készpénzre válthatósághoz. A gyorsan értékesíthető részvényekhez, kötvényekhez képest az ingatlanok likviditása sokkal alacsonyabb, ingatlanalapokban pedig sok olyan kisbefektető vesz részt, akik a piaci folyamatokat kevésbé ismerik – indokolta az intézkedést az MNB. Várakozásuk szerint a változás erősítheti az ingatlanfejlesztési és ingatlanhasznosítási hozamokkal tervező kisbefektetők tudatosságát.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az ajánlás nem érinti a korábbi kibocsátású ingatlanbefektetési jegyeket, de elvárják az alapkezelőktől, hogy állapítsanak meg forgalmazási maximumot a már meglévő, rövidebb visszaváltású sorozataik befektetési jegyeiknél.
Az alapkezelőknek május közepéig kell hatályba léptetniük kezelési szabályzataikat az MNB elvárásainak megfelelően.(MTI)

Scroll To Top