MNB: az ellenzék korlátozni próbálja a jegybank függetlenségét - Gazdasagportal.hu

MNB: az ellenzék korlátozni próbálja a jegybank függetlenségét

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanki függetlenség korlátozására tett próbálkozásnak tartja egyebek mellett az Országgyűlés költségvetési bizottságának hétfői összehívását, és leszögezi, hogy az MNB közpénzből közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt.

A költségvetési bizottságot hétfőre Burány Sándor, a testület MSZP-s elnöke hívta össze, miután azt az MSZP, az LMP és az Együtt-PM is kezdeményezte. Az elnök az MTI-nek korábban elmondta, hogy az ülésen Matolcsy György és a jegybank felügyelőbizottsági tagjainak meghallgatását tervezik, az MNB ingatlanvásárlásairól és az alapítványainak juttatott 200 milliárd forintról.
A jegybank működésének ellenőrzése nem az Országgyűlés költségvetési bizottságának, hanem az Országgyűlés gazdasági bizottságának hatáskörébe tartozik – ismételte meg közleményében az MNB, és a jegybank működését illetően törvénytelennek minősítette az Országgyűlés költségvetési bizottságának a testület szocialista elnöke által történt összehívását.
Az MNB már a múlt héten közölte, hogy – hasonló megfontolások alapján – Matolcsy György nem vesz részt a bizottság hétfői ülésén.
A hétfői közleményben kiemelik, hogy a jegybanktörvény szerint az MNB elsődleges céljának teljesítése esetén támogatja a kormány gazdaságpolitikáját. Ennek keretében került sor többek között az alapkamat csökkentésére, a növekedési hitelprogram elindítására, és a jegybank társadalmi felelősségvállalási programjának megvalósítására – áll a közleményben.
A Magyar Nemzeti Bank a jegybanki eszközrendszert és forrásokat – elsődleges céljának és alapvető feladatainak veszélyeztetése nélkül – továbbra is a kiegyensúlyozott, átlátható és fenntartható gazdálkodás elvének érvényesítésével működteti, arra törekedve, hogy a központi költségvetésnek a jegybank felé fennálló térítési kötelezettsége ne keletkezzen, vagyis ne terhelje az adófizetőket, hangsúlyozza a jegybank közleménye.
Az MNB közpénzből gazdálkodik, döntéseivel – így például alapítványai létrehozatalával – az MNB közvagyont, nemzeti célokat szolgáló közösségi vagyont teremt.
Az MNB minden jogszabályban meghatározott beszámolási kötelezettségének eleget tesz, ennek keretén belül rendszeresen beszámol a jegybank tevékenységéről az Országgyűlés gazdasági bizottságának. A Magyar Nemzeti Bank tevékenységét emellett rendszeresen ellenőrzi az Állami Számvevőszék és a jegybank belső ellenőrzési igazgatósága – fűzik hozzá.(MTI)

Scroll To Top