Mit jelent a befektetők számára, hogy az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépés mellett szavazott? - Gazdasagportal.hu

Mit jelent a befektetők számára, hogy az Egyesült Királyság az EU-ból való kilépés mellett szavazott?

A Fidelity elemzése a Brexit kapcsán:

Az Egyesült Királyság a kilépés mellett döntött – mi a következő lépés?

A helyzet precedens nélkül áll:

Az EU-ból való kilépésnek nincs ellenőrzött, kipróbált eljárási rendje

Ez azt jelenti, hogy nem tudni, mi lesz a következő lépés, de várható, hogy:

 • Életbe lép az Egyesült Királyság kilépését szabályozó törvény, vagyis az EU alkotmányának 50. cikkelye.
 • Ezzel beindul az a formális, kétéves folyamat, melynek során meghatározzák az Egyesült Királyság kilépésének feltételeit, többek között azt is, hogy a jövőben hogyan férhet hozzá az EU egységes piacához.

 

Az Egyesült Királyságra gyakorolt gazdasági hatások:

A Bank of England-hez* hasonlóan mi is úgy véljük, hogy a kilépésről szóló döntésnek rövid távon valószínűleg negatív hatása lesz az Egyesült Királyság gazdasági növekedésére, az alábbiak miatt:

1.A fokozódó bizonytalanság és a csökkenő bizalom visszafogja a lakossági fogyasztást és az állóeszköz-beruházásokat.

2.Az Egyesült Királyság kötvénypiacain növekedésnek indulnak a kockázati prémiumok, és valószínűleg emelkedik a hitelfelvétel ára.

3.Az Egyesült Királyság pénzügyi ágazatában is nő a bizonytalanság, jellemzőbbé válik a kockázatkerülés, és feltehetően emelkedni fognak a finanszírozási költségek.

Megjegyzés: A gyengülő font valószínűleg jó hatással lesz az exportra, a Bank of England csökkentheti a kamatlábakat, ez pedig enyhítheti a folyamat negatív következményeit.

 

Piaci hatások – az Egyesült Királyságban

A befektetőknek rövid távon a következőkre kell számítaniuk:

 • Sokkhatás éri a befektetői bizalmat, az Egyesült Királyságban nő az eszközök árfolyamának volatilitása.
 • A font árfolyama még lejjebb esik, tovább növelve az egy évvel ezelőttihez képest már így is 5 százalékos leértékelődését az euróval szemben.
 • A szigetország részvényeinek árfolyamára lefelé irányuló nyomás nehezedik, főleg ami a pénzügy szektort és az EU-s bevándorlóktól leginkább függő ágazatokat (pl. építőipar, vendéglátás) illeti. A külföldi devizában jelentős jövedelmet termelő egyesült királyságbeli vállalatok könnyebb helyzetben lesznek.
 • Előfordulhat, hogy a Gilt-árfolyamokat enyhe, felfelé mutató nyomás éri, amit a növekvő bizonytalanság, a magasabb kockázati prémiumok és a font gyengülése által előidézett, növekvő infláció esélye táplálhat (bár a biztonságba menekülő befektetők miatt a hozamok eleinte csökkenhetnek is).
 • Az ország vállalati kötvényeinek árfolyamát felfelé eltérítő nyomás mutatkozhat, melynek okai a fokozódó bizonytalanság és a gyengülő rövid távú kilátások lehetnek – a részvényekhez hasonlóan itt is a pénzügyi szektor lehet a leginkább érintett.
 • Előfordulhat a lakóingatlanok árának enyhe csökkenése is, mivel csökken a vevői bizalom és várhatóan megugrik a munkanélküliségi ráta.

Az Európát érintő hatások:

Szerény közvetlen gazdasági következmények:

 • A jelentős egyesült királyságbeli kitettséggel és eszközökkel rendelkező európai vállalatok vélhetően csökkentik a szigetországi beruházásaikat, amíg enyhül az ország és az EU jövőbeli viszonyát érintő bizonytalanság.
 • E bizonytalanságnak lehet némi hatása az EU és az Egyesült Királyság kereskedelmére is.
 • Ha a gazdasági hatás jelentősnek tűnne, az EKB valószínűleg növelné eszközvásárlásainak volumenét, ezzel csökkentve annak a kockázatát, hogy a gazdasági fejlemények még a vártnál is rosszabbak legyenek.

Az európai piacokat viszont érezhető hatások érnék:

 • A részvényekre rövid távon erős nyomás nehezedik – főleg az Egyesült Királyságban jelentős jövedelemmel, kereskedelmi forgalommal és befektetési kitettséggel rendelkező vállalatok esetében. Ez csak fokozódna akkor, ha az euró árfolyama emelkedésnek indulna.
 • A biztonságos kikötőnek számító kötvények piacán csökkenhet a hozam, míg a vállalati kötvények hozama és szpredjei nőhetnek. A részvényekhez hasonlóan itt is a pénzügyi szektor lehet a leginkább érintett.
 • A kilépés hosszabb távon felszíthatja az euroszkeptikus mozgalmakat, ami az egész EU jövőjével kapcsolatos aggályokat is felvethet – ez főleg az EU peremországainak eszközeire lehetne rossz hatással.

 

A volatilitás kezelése:

A részvénypiacokon egy-egy esemény kapcsán időnként végigsöpör a fokozott volatilitás szele.

Ilyenkor a következőket érdemes észben tartani:

 • A volatilitás a hosszú távú befektetések normális velejárója.
 • Ne hagyjuk, hogy befolyásoljon bennünket a hullámzó piaci hangulat.
 • A hosszú távú befektetők általában jól járnak a részvénykockázat vállalásával.
 • A piaci korrekciók vonzó lehetőségeket kínálhatnak.
 • Az aktív befektetői politika segíthet átvészelni a volatilisebb időszakokat.

 

Ezt mondták befektetői teamünk tagjai:

„Szerintünk az Egyesült Királyság kilépésének hatásait elsősorban az ottani eszközökön fogjuk tapasztalni: a fontot és az egyesült királyságbeli részvényeket kiárusítják, a Giltek árfolyama (legalábbis eleinte) felfelé szökik, ahogy a befektetők a biztonságos kikötőket keresik majd. A különböző eszközosztályokba, régiókba és ágazatokba fektető, globálisan diverzifikált portfóliók vélhetően hasznot húznak majd a növekvő volatilitásból.”      

                         Eugene Philalithis, portfóliómenedzser, Fidelity Solutions

„Én az elmúlt hónapok során a kockázatok csökkentésén dolgoztam, főleg az olyan ágazatok/papírok kapcsán, melyek szerintünk a legérzékenyebben reagálnának a Brexitre. De magas bétájú eszközosztályként rövid távon ennek ellenére is számítanunk kell némi makacs ellenszélre.”                                                        

                      Andrei Gorodilov, portfóliómenedzser, European Fixed Income

„Az elmúlt hónapokban alaposan áttekintettük az Egyesült Királyság EU-tagságáról szóló népszavazás várható hatásait. Úgy véljük, hogy a kilépés nem fogja annyira felforgatni a piacokat, mint azt egyesek várják. Annak ellenére, hogy a bennmaradás valószínűsége folyamatosan magasabb volt, mint a kilépésé, a piac – visszatekintve talán bölcsen – mindvégig úgy viselkedett, mintha a kilépés várható hatásaira készülne. Ennek a kereskedelemmel súlyozott adatokat figyelembe véve a font gyengülése és az Egyesült Királyság vállalati részvényeinek a külföldiekéhez képest gyengébb teljesítménye volt a következménye. Ez azt jelenti, hogy a kilépés miatti aggodalmat és félelmeket a piacok már részben beárazták.

Szóval röviden: bár a kilépésnek lehetnek további negatív hatásai, azért nem készülünk a végítélet napjára, és a hirtelen árfolyamcsökkenések amúgy is jó befektetési lehetőségeket teremtenének.”                                                       

Paras Anand, a European Equities igazgatója

 

„A kilépés melletti döntés rövid távon nehézségeket okozhat, mivel a piacokra nincs jó hatással a fokozott bizonytalanság. Az erősödő volatilitás ugyanakkor kétségtelenül jó taktikai befektetési lehetőségeket is teremthet azáltal, hogy kellően erős tőkésítettségű és szakértő vezetőséggel rendelkező vállalatok papírjaiból vásárolunk, melyek a legnagyobb valószínűséggel tudnának dacolni a kilépés által okozott bizonytalansággal.”

                         David Simner, portfóliómenedzser, European Fixed Income

„A kilépés hatására a font árfolyama valószínűleg tovább fog süllyedni. Az Egyesült Királyság kereskedelmi ingatlanjainak relatív árszintje csökkenni fog, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az ingatlan az állóeszközök egy fajtája, ezért a negatív hatások vélhetően szerényebbek lesznek, mint a gyorsabban forgó pénzpiaci eszközök piacán.”                                                        

                      Matt Richardson, kutatási igazgató, European Real Estate

Scroll To Top