Mindig az első milliót a legnehezebb elérni

Legalábbis ezt állítja Joe Kaeser, a Siemens vállalat igazgatója, a nagy klasszikusokat idézve. A top-menedzsert a német manager-magazin.de hírportál kérdezte az igen komoly tradíciókkal rendelkező vállalat botrányos közelmúltjáról és jövőjéről.

Kaeser meglátásai szerint még egy 168 éves tradícióval rendelkező vállalat esetében is igen fontos az újítás, így a vállalatvezetőknek is mindig meg kell felelniük az új kihívásoknak és tudniuk kell reagálni a technológiai, társadalmi és gazdasági változásokra is. A menedzser erre egy igen szemléletes példát is hozott: elmondása szerint egyes tőzsdei indexek, mit például az S&P esetében – amely 500 vezető vállalat közös indexe – egyre csökken a tradícióval rendelkező cégek száma és ezek helyét ifjú titánok veszik át. “Így ebben az esetben az elmúlt évtizedekhez képest a változások igen dinamikusak, ezekre mindenképpen reagálni kell.”

dollarsA vállalatvezető azt is kiemelte, hogy ennek érdekében az egyes vállalatok csúcsvezetői a középvezetőkkel együtt kell munkálkodjanak a jó eredmények elérése érdekében. Ez egyben azt is jelenti, hogy a középvezetőkre a jövőben több felelősség hárulhat a vállalatvezetésben. A top-menedzser emellett azt is kiemelte, hogy a Siemens-nél a jövőben új, sokkal etikusabb vállalkozói szemléletet szeretne kialakítani, amelynek a lényege az, hogy: “ne csak azt nézzük, milyen eredményeket értünk el, hanem arra is figyeljünk, hogy ezeket az eredményeket hogyan, milyen minőségű csapatmunkával valósítottuk meg.”

A gazdasági portál újságírói azt is megkérdezték a cégvezetőtől, hogy milyen eredményeket ért el eddig az új vállalatvezetői kultúra megteremtésében a Siemens-nél. Kaeser erre azt válaszolta: “mint minden esetben, az új eredmények elérése mindig nehéz – pont annyira, mint egy vállalkozás esetében az első milliót megszerezni. Azonban törekvéseinkben igen jó úton járunk, hisz ma már elmondhatom, a Siemens vezetése olyan csapatként működik együtt, amelyben minden csapattag segíti a másikat. Egyes vélemények szerint ezek az eredmények még nem látszanak, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy a menedzserek igazán közel kerüljenek a vállalattal kapcsolatban álló más cégekhez és a vásárlókhoz. Belső szinten ma már azt vesszük észre, hogy a cég sokkal hamarabb és jobban reagál a felmerülő problémák megoldásában.”

Kaeser szerint a Siemens törekvései az elkövetkező években mindenképpen meghozzák a várt eredményeket, hisz már a 2015-ös évben az óriásvállalat jobb mutatókat ért el, mint konkurensei. A vállalatvezető tervei szerint a Siemens 2018-ra sokkal erősebb lesz versenytársainál, egy olyan időszak után “amikor a vállalat működési engedélye volt a tét.” Ezt a tervét a cégvezető szemlélete is erősíti, hisz saját elmondása szerint: “Én nem az az ember vagyok, aki csapatait harcba vezeti, majd elhagyja a csatateret.”

Scroll To Top