Mibe fektessek, hogy ne járjak pórul?

Manapság sokkal több ember szeretne valamilyen formában pénzt megtakarítani vagy befektetni, mint régen. Ez leginkább a jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhető.

Befektetésnek számít bármilyen tranzakció, amelyben egy pénzösszeg egy bizonyos időre letétbe kerül, a futamidő lejártával pedig hozammal rendelkezhetünk. Nagyon sok különböző befektetési módszer létezik. Mindegyiknek megvan a sajátos hozama, illetve kockázatai. Természetesen, minél magasabb a kockázat, annál nagyobb a kamat, a hozam.

Nagyon népszerűek a kockázat nélküli befektetések is. Ezek a befektetések általában állami vagy banki befektetések, amelyeknél garantáltan visszakapjuk a pénzünket, azonban nem biztos, hogy hozamunk is lesz. A kockázattal járó befektetésekről kevesebb ember tud, azonban, ha ésszerűen döntünk, sok pénzhez juthatunk ezzel a módszerrel is.

Az általános, kockázatmentes befektetések során a pénzünk teljes mértékben zárolásra kerül, így a futamidő alatt nem használhatjuk fel.

Mibe érdemes befektetni?

Garantált befektetési alap

A garantált befektetési alapok olyan befektetések, amelyeket pénzintézeteknél vehetünk igénybe. Ez azt jelenti, hogy körülbelül minden banknál léteznek.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy ezek a befektetések ugyan kockázatmentesek, de nem biztos, hogy a pénz visszafizetését követően nyereségünk is lesz. Az viszont garantált, hogy nem kapunk vissza a befektetett összegnél kevesebbet. Általában ezeknél a befektetéseknél nagy összeget kell befektetni ahhoz, hogy számottevő nyereségünk legyen.

Az előny az, hogyha zárolásra is kerül a számla, de nekünk feltétlenül szükségünk lesz a pénzre, akkor a számla felbontásával megkaphajuk az összeget. Igaz, hogy ez további költségekkel jár.

Ha alacsony összeget fizetünk be, akkor ez a választás nem lesz előnyösebb egy más megtakarítási lehetőségnél.

Befektetés ingatlanokba

Az utóbbi pár évben rengeteg nagyvárosban emelkedtek meg az ingatlanárak. Mivel sok fiatal, egyetemista keres magának lakást, az ingatlanárak sok helyen megduplázódtak.

A legjobb döntés egy új építésű házat vásárolni, amire egy ideig nem fognak kiadások vonatkozni, de nem rossz döntés az sem, ha pár éve épített házat vásárolunk. Nem árt odafigyelni, hogy az adott ingatlan milyen környéken, milyen környezetben van, hiszen ez is nagy mértékben meghatározza az eladási árat.

Ennek a befektetésnek a legnagyobb előnye az, hogy szinte kockázatmentes, illetve egy csomó tehertől is megszabadulunk, ami a többi befektetési módszert illeti. Az egyetlen hátrány, hogy itt is szükségünk lesz egy nagyobb összegre, amelyet vásárlásra fogunk szánni, hiszen egy jó ingatlan ára akár 100 millió forint is lehet.

Befektetés aranyba

Manapság már nem annyira divatosak az aranyékszerek, viszont érdemes tudni, hogy az utóbbi években az arany ára folyton csak emelkedett. Ugyan, az aranyvásárlás nem számít befektetésnek, viszont elég nyereséges lehet, főleg, ha nagy tételben veszünk. Ennek a magyarázata az, hogy az aranyforrás erősen véges, és minél többet állítanak elő, annál kevesebb marad kibányászásra. Az arany ára egyenesen arányos a népesség növekedésével. Ugyanez a helyzet például az üzemanyaggal, és minden más termékkel, ami “egyszer elfogy”.

A statisztikák alapján ezzel a módszerrel 2-3 év alatt 8-10%-os hozamot is elérhetünk.

Mint látjuk, befektetni nagyon előnyös dolog. Mindenkinek ajánlott valamilyen módon pénzt megtakarítani, viszont a befektetés annyival előnyösebb, hogy a pénzünk kamatozik is, így több pénzhez jutunk, mint amennyit befizetünk. Fontos, hogy csak akkora összeget fektessünk be, amiről biztosan tudjuk, hogy a közeljövőben, vagy a futamidő végéig nem lesz rá szükségünk. Ez legjobban a banki befektetéseket érinti, hiszen a számla felbontása esetén nem jutunk nyereséghez.

A Financer.com oldalon megismerheti a legjobb 10 befektetési lehetőséget, megismerkedhet ezek előnyeivel és hátrányaival, és azt is megtudhatja, hogy mit kell mindenképp elkerülni.

Comments are closed.

Scroll To Top