Megvonta Franciaországtól az „AAA” osztályzatot a Fitch Ratings

Megvonta Franciaországtól a lehetséges legjobb, „AAA” államadós-osztályzatot pénteken Fitch Ratings, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az adósságfolyamatok rosszabbak a cég által eddig vártnál.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Franciaország hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását egy fokozattal „AA plusz”-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása ugyanakkor stabil.
A Fitch a leminősítéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy felülvizsgált előrejelzése szerint a bruttó francia államadósság-ráta a cég által korábban vártnál magasabb szinten, a hazai össztermék (GDP) 96 százalékán tetőzik 2014-ben, és erről a szintről is csak fokozatos ütemben csökken majd. A cég várakozása szerint az államadósság-ráta még 2017-ben is 92 százalék lesz.
A Fitch Ratings eddigi prognózisa azt valószínűsítette, hogy a francia államadósság-ráta 94 százalékon éri el legmagasabb szintjét, és 2017-re 90 százalék alá csökken.
A hitelminősítő péntek esti londoni elemzésében hangsúlyozta, hogy a francia államadósság-ráta lényegesen meghaladja a cég által „AAA” besorolással ellátott szuverén adósok mediánértékét, amely jelenleg 49 százalék. Az Egyesült Államok az egyetlen „AAA” besorolású gazdaság, amelynek Franciaországénál magasabb államadósság-rátája van, ám az amerikai gazdaság finanszírozási rugalmassága és adósságtűrő kapacitása kivételes, tekintettel arra, hogy a dollár a világ elsőszámú tartalékvalutája – áll a Fitch Ratings elemzésében.
A hitelminősítő közölte, hogy az idei egész évre recessziót vár a francia gazdaságban, és a későbbiekben is gyengébb teljesítményeket prognosztizál, mint a francia kormány.
A Fitch előrejelzése szerint a francia GDP-érték az idén 0,3 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 0,7 százalékkal, 2015-ben pedig 1,2 százalékkal növekszik. A kormány hivatalos előrejelzésében erre a három évre 0,1, 1,2, illetve 2,0 százalékos növekedési ütemek szerepelnek.
A másik két globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service és a Standard & Poor’s már hónapokkal ezelőtt megvonta Franciaországtól ugyanezt az elit államadós-osztályzatot.
Franciaország az intézményi kötvénybefektetők szempontjából így már végképp kikerült az „AAA” osztályzatú államadósok köréből, a befektetési alapok ugyanis általában azokat a szuverén adósokat tekintik „AAA” kategóriásnak, amelyekre legalább két hitelminősítő ilyen besorolást tart érvényben.
Ennek nagy jelentősége lehet az euróövezeti válságkezelő rendszerek (EFSF, ESM) piaci finanszírozási költségei szempontjából, mivel e mechanizmusok második legnagyobb szuverén garanciavállalója Németország után Franciaország.
A legnagyobb EU-gazdaságok közül már csak Németországnak van mindhárom globális hitelminősítőnél „AAA” államadós-besorolása.
A világ legnagyobb gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési erózióra a nagy londoni befektetési házak már jó ideje felhívták a figyelmet.
A JP Morgan globális befektetési szolgáltató csoport nemrégiben ismertetett átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát az „AAA” elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott gazdaságok adták. A ház felmérése szerint azonban 2012 végén a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék volt azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre legalább két nagy nemzetközi hitelminősítő e lehetséges legjobb besorolást tartotta érvényben.(MTI)

Scroll To Top