Megtévesztő tévéreklámok miatt 90 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 90 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Telekom Távközlési Nyrt.-re, mert a cég az ügyfelek megtévesztésére alkalmas tájékoztatást adotta Next Business XL, illetve a Next Business M üzleti díjcsomagok áráról 2013 őszén.

A versenyhivatal szerdai közleményében ismerteti: a Telekom tavaly október 1. és november 17. közötti televíziós reklámfilmjeiből a megcélzott kis- és középvállalkozások arról kaphattak tájékoztatást, hogy ha a Next Business XL, illetve M díjcsomagot választják, akkor a feltüntetett havidíjért a meghatározott tartalmú szolgáltatást vehetik igénybe.
A GVH megállapította, hogy ez nem felelt meg a valóságnak, mert a tévéreklámokban feltüntetett ár csak a negyedik és az azt követő SIM kártyákhoz tartozó előfizetésekre vonatkozott. A reklámokban feltüntetettnél magasabb árat alkalmazott a szolgáltató, ha az üzletfél csak egy, kettő vagy három SIM kártyához kapcsolódóan kötött előfizetési szerződést.
A reklámokban feltüntetett ár akkor sem minden előfizetés esetén érvényesült, ha az üzletfél négy vagy annál több előfizetést kötött, de a televíziós reklámok e további információkat tartalmazó elemei az időkorlát, a gyorsan pergő képek és a kisebb betűméret miatt nem váltak az üzletfelek számára érthető üzenetté – közölte a versenyhivatal.
A GVH a bírság kiszabásakor súlyosbító körülményként értékelte egyebek mellett, hogy a jogsértő üzleti gyakorlat az üzletfelek széles körét érte el, valamint a Telekomot az elmúlt öt évben egyszer már elmarasztalta a versenyhivatal hasonló, reklámtörvénybe ütköző magatartás miatt.
Enyhítő körülményként értékelték viszont, hogy az üzletfelek szerezhettek helytálló vagy teljesebb információt más forrásokból a döntésük meghozatala előtt.

(MTI)

 

 

Scroll To Top