Megkezdődtek a Brexit-tárgyalások, a font gyengülésére számíthatunk - Gazdasagportal.hu

Megkezdődtek a Brexit-tárgyalások, a font gyengülésére számíthatunk

A múlt héten megkezdődtek a hivatalos Brexit-tárgyalások, és a héten folytatódnak, egyelőre számos érdekellentét látszik az Európai Unió, és az Egyesült Királyság között. A font piacán gyengülésre számíthatunk a technikai kép szerint – mondta el Varga Zoltán az Equilor elemzője.

Pénzügyileg az EU-ban maradó 27 tagállamának közös érdeke, hogy a britek minél nagyobb összegű „lelépési pénzt” fizessenek. Az unió követelése hozzávetőleg 100 milliárd euró lehet, mely biztosítaná, hogy a jelenlegi uniós költségvetési ciklusban ne legyen szükség plusz hozzájárulás befizetésére. Ebből 11,5 milliárd a függő kötelezettségek rendezése, mely tartalmazza a fejlesztési alaphoz való hozzájárulást is. Theresa May ugyanakkor ragaszkodik hozzá, hogy csak abban az esetben fizetnek, ha megkötik az új kereskedelmi egyezményt. Brüsszel azt is mindenképpen szeretné elérni, hogy a britek legalább a költségvetési ciklus végéig, 2020-ig folytassák a befizetést a közös kasszába. Ezt követően arról is meg kell egyeznie a tárgyaló feleknek, hogy az európai együttműködési mechanizmusokban (pl. Europol, Euratom) való további részvételért milyen összeget kér az unió.

A Soft-Brexit lehetőségét sem lehet teljesen elvetni, annak ellenére, hogy a brit tárgyalófél egyelőre mereven elutasítja ezt a forgatókönyvet, de számos politikai erő hangoztatja, hogy ez előnyösebb megoldás lenne a brit gazdaság szempontjából.

Egy témakörben azonban konstruktívnak tűnik mindkét fél hozzáállása: Angela Merkel jó kezdetnek nevezte Theresa May azon szándékát, hogy az Egyesült Királyság kilépését követően az uniós állampolgároknak teljeskörű jogokat kíván biztosítani. Ezt mindenképpen pozitív kezdetnek tekinthetjük a tárgyalások megindulását követő napokon.

A kormányzó, Konzervatív Pártnak jelenleg nincs többsége a parlamentben, ezért az északír DUP párttal kötöttek nem formális koalíciót, az együttműködésnek csütörtökön lesz a főpróbája, amikor szavazást tartanak Theresa May kormányzati tervezetéről, ennek elfogadtatásához szüksége van a többségre. Ez egyben bizalmi szavazás is lesz a kormányzó párttal, és Theresa May-el szemben. A DUP ellenszolgáltatásként 750 millió fontos extra költségnövelést követel Észak-Írország számára.

A font piacán meglehetős nyugalom volt az elmúlt időszakban, de a technikai kép alapján inkább fontgyengülésre számíthatunk a következő hetekben. A grafikonon látható, hogy a zölddel jelzett mozgóátlag letörését követően több hullámban gyengült a font néhány százalékot, és az 1,2750-es, korábbi kitörési szint alá került. A következő csökkenő hullám során a jegyzés elérheti a feketével jelzett 200 napos mozgóátlagot, mely jelenleg 1,2547-nél húzódik, így a felfelé irányuló korrekciós hullámokban a short nyitási lehetőségeket célszerű keresni.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top