Megkezdődött a XI. biztosításszakmai konferencia és kiállítás Siófokon

Már látszanak az eredményei a válság utáni ország pénzügyi helyzetét stabilizálni kívánó gazdaságpolitikának, többek közt a javuló foglalkoztatási adatokban, valamint a háztartások adóterheinek csökkenésében, ami pozitívan hatott a megtakarítási hajlandóságra – mondta Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára egy biztosítási konferencián hétfőn Siófokon.

A helyettes államtitkár a keddig tartó, több mint 700 résztvevőt regisztráló XI. biztosításszakmai konferencián és kiállításon beszélt arról is, hogy a foglalkoztatási adatok javulásához hozzájárultak a kormány adópolitikai lépései is, egyebek közt a munkahelyvédelmi akció, amelynek köszönhetően mintegy 110 milliárd forinttal vált olcsóbbá a munkáltatók számára a foglalkoztatás. Az akcióval hozzávetőlegesen 800 ezer munkavállalónak sikerült a régi munkahelyét megvédeni, illetve új állást szereznie.
Pankucsi Zoltán szólt arról is, hogy a személyi jövedelemadó rendszer átalakításával éves szinten körülbelül 500 milliárd forinttal több pénz maradt a családoknál. A lakosság jövedelmének növekedése nemcsak a javuló belső piaci fogyasztásban, hanem az öngondoskodásra való hajlam növekedésében is megmutatkozott. A biztosítási szektor növekvő jelentőségét mutatja, hogy míg 2012-ben 768 milliárd forintos díjbevétel mellett 13 milliárd forint volt az adózott eredménye, tavaly már 810 milliárd forintos díjbevétel mellett 27,5 milliárd forint adózott eredményt produkált. A magas, 200 százalékos tőke-ellátottságú szektor növekedése 2014-ben is tovább tart az eddigi adatok szerint – mondta a helyettes államtitkár.
Bethlendi András, az Magyar Nemzeti Bank (MNB) fogyasztóvédelemért és piacfelügyeletért felelős ügyvezető igazgatója egyebek közt arról beszélt, milyen előnyökkel járt, hogy 2013. október 1-jétől az MNB látja el a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét. Az alkuszokkal kapcsolatban hangsúlyozta, a jól működő közvetítő a fogyasztói érdekek képviselője. A piacfelügyeleti eljárásokról szólva elmondta, hogy az MNB piacfelügyeleti eljárása két biztosításközvetítői engedéllyel rendelkező társaságot érintett eddig. A Civis Globál Brókerház Zrt.-t engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység végzéséért, a G7 Capital Pénzügyi Tanácsadó Kft.-t engedély nélküli függő ügynöki (meghatalmazotti) tevékenység végzése miatt marasztalták el.
Nagy Koppány, az MNB biztosítás-, pénztár-, pénzügyi vállalkozások és közvetítők felügyeleti igazgatóságának igazgatója a vizsgálati tapasztalatokról beszámolva elmondta, tipikus hibák a jogosulatlan közvetítés (késedelmes bejelentés, vagy regisztráció elmaradása), a hiányzó közvetítői igazolványok, a szerződéskötés előtti ügyfél-tájékoztatás vagy igényfelmérés elmaradása és a közvetítőkről vezetett nyilvántartás hiányossága. A “piactisztítás” jegyében 2013-2014-ben 82 független biztosításközvetítő engedélyét vonták vissza. Tájékoztatása szerint ma több mint 30 százalékkal kevesebb biztosításközvetítő személy működik a szektorban, mint 2010-ben, az egy főre eső jutalékbevételük pedig növekvő trendet mutat. Az online értékesítésé a jövő a biztosítás szakmában – véleményezte az előadó.(MTI)

Scroll To Top