Megkezdődött a Nabucco gázvezeték jegyzési eljárása

Bejelentette a Nabucco gázvezeték szállítási kapacitásának lekötésére irányuló jegyzési eljárás elindítását a Nabucco Gas Pipeline International GmbH hétfőn – tájékoztatta a társaság az MTI-t.

A jegyzési eljárás első szakaszában a lehetséges szállítmányozók regisztrálhatják kapacitáslekötési igényüket, valamint hozzáférést kérhetnek a jegyzési eljárás dokumentumaihoz, ezután nem kötelező érvénnyel szállítási kapacitást köthetnek le.
Megépülését követően a Nabucco gázvezeték hozzáférést nyújt a kitermelőknek és a szállítóknak Délkelet- és Közép-Európa egyre növekvő piacaihoz, emellett megkönnyíti számukra az ausztriai Baumgartenben található közép-európai gázelosztó központ elérését – idézi a közlemény Reinhard Mitscheket, a Nabucco GmbH vezérigazgatóját.
Frank Siebert, a társaság pénzügyi igazgatója szerint a vállalat által megfogalmazott ajánlatok versenyképesek. A kitermelőkkel és a szállítókkal folytatott tárgyalások alapján nagy érdeklődésre számítanak a jegyzési eljárásnak ebben a szakaszában.
A jegyzési eljárás első szakasza az elképzelések szerint 2013 második negyedévének végére zárul le. A szakasz sikeres lezárása után tehetik meg a szállítók kötelező érvényű ajánlataikat. A kötelező érvényű ajánlatok bekérésére irányuló ajánlattételi felhívást várhatóan 2013 harmadik negyedévében teszik közzé. A Nabucco GmbH fenntartja a jogot, hogy meghosszabbítsa vagy más módon módosítsa a jegyzési eljárás menetrendjét.
A Nabucco gázvezeték a transz-anatóliai gázvezetékkel (TANAP) együttműködve a török-bolgár határtól indulva szállítana gázt, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül a Baumgartenben található közép-európai gázelosztó központba. A vezeték Baumgartenen keresztül juttatna gázt 500 millió fogyasztónak Európa-szerte.
Magyarország már megszerezte a szükséges környezetvédelmi engedélyeket, Románia és Bulgária pedig a végső jóváhagyásra vár – áll a közleményben. (MTI)

Scroll To Top