Megerősíti a pénzpiac felügyeletét a cseh jegybank - Gazdasagportal.hu

Megerősíti a pénzpiac felügyeletét a cseh jegybank

Megerősíti a pénzpiaci felügyeletét a cseh jegybank. 

    A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap szerdai kiadása szerint a cseh nemzeti bank (CNB) mintegy 20-30 főből álló speciális csoportot épít, amely megerősíti a cseh pénzpiac eddigi felügyeletét. A jegybank attól tart, hogy a nyereséges csehországi kereskedelmi bankok anyabankjai a közeljövőben megpróbálhatják kivinni a pénzt leánybankjaikból.
    A nemzeti banknak mintegy 1400 alkalmazottja van, de azt nem tudni, hogy közülük hányan foglalkoznak a cseh pénzintézetek felügyeletével. Ezek az adatok nem nyilvánosak.
    Tomás Zimmermann, a jegybanki szóvivője a Hospodárské Noviny értesülést megerősítette. “A cseh nemzeti bank növeli azon alkalmazottak számát, akik a pénzpiac felügyeletével foglalkoznak” – válaszolta a lap kérdésére.
    A jegybank honlapján több állásajánlat is van, amelyekből kitűnik, hogy a bank olyan szakértőket keres, akik a pénzpiac és a biztosítási piac kockázataival foglalkoznak.
    A cseh jegybank aggodalmát arra alapozza, hogy a csehországi bankok anyabankjai az utóbbi időben Csehországon kívül szinte sehol sem sikeresek Kelet-Európában és többnyire veszteségeket könyvelnek el. Elképzelhető ezért, hogy ezeket a veszteségeket a csehországi leánybankok által megtermelt tőkével pótolják. A jegybank vezetése állítólag arra a véleményre jutott, hogy a tranzakciók ellenőrzésére több emberre lenne szükség. A központi bank szakértőinek egy része ráadásul jelenleg a különféle magántakarékpénztárak problémáival van elfoglalva. A jegybank ugyanis az utóbbi időben különböző okok miatt több magántakarékpénztár működési engedélyét bevonta vagy korlátozta.
    “Bár a magántakarékpénztárak csak a pénzpiac egy százalékát teszik ki, felügyeletük sok embert foglal le” – mutatott rá a lap.

Scroll To Top