Megemelt értékesítés hozamcsökkenéssel a 12 hónapos dkj-aukción

Két és félszeres keresletre, a meghirdetett összeg felett értékesített az előző aukciós hozamnál és a másodpiaci referenciahozamnál alacsonyabb hozammal 12 hónapos diszkont kincstárjegyet (dkj) az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtöki aukcióján.

Az ÁKK a 2012 november vége óta jellemző 50 milliárd forintos összegben vitt aukcióra csütörtökön 12 hónapos diszkont kincstárjegyet. A mostani kibocsátást is az 50 milliárdos meghirdetések óta jellemző 2-3 szoros tartományban jegyezték túl.
Az elsődleges forgalmazók 128,390 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, amiből az ÁKK a meghirdetett összeg felett 5 milliárd forinttal fogadott el, így 55 milliárd forintért értékesítette hozamcsökkenéssel a papírt.
Az 50 milliárd forintért meghirdetett 12 hónapos papírokból az ÁKK rendszeresen 55-75 milliárd forintot értékesített.
A mostani aukción az előző 4,88 százaléknál 22 bázisponttal alacsonyabb, 4,66 százalékos átlaghozam alakult ki, 7 bázisponttal a 12 hónapos diszkont kincstárjegy hétfői, 4,73 százalékos másodpiaci referencia hozama alatt.
A minden második 12 hónapos diszkont kincstárjegy aukcióval egy időben értékesítésre kínált 5 éves lejáratú változó kamatozású kötvényt az év eleje óta megszokott 7 milliárd forint értékben hirdette meg jegyzésre az ÁKK.
A kötvényt több mint négyszeres túljegyzés fogadta: az elsődleges forgalmazók 30,510 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, amiből az ÁKK a meghirdetett összegnél 3,5 milliárd forinttal többet fogadott el és 10,5 milliárd forintot értékesített az előzőnél 32 bázisponttal magasabb árfolyamon, a névérték 95,51 százalékán.(MTI)

Scroll To Top