Megállíthatatlanul nőnek a lakásárak Kínában

Június ismét a lakásárak emelkedését hozta Kínában, 70 nagyvárosban éves összehasonlításban átlagosan 6,8 százalékkal keltek el drágábban az újak – derült ki a csütörtökön Pekingben közzétett statisztikai adatokból.

Az országos statisztikai hivatal közlése szerint Pekingben 12,9 százalékkal, míg Sanghajban 11,9 százalékkal voltak drágábbak az új otthonok az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A fővárosban a májusi árnövekedés 11,8 százalék volt, míg a kelet-kínai metropoliszból egy hónappal korábban 10,2 százalékot jelentettek.
Éves szinten a 70 városból mindössze egyben – Vencsouban – nem nőtt az új lakások ára és csak kettőben mérséklődött a használtaké. Májushoz képest 0,8 százalékos volt az áremelkedés mértéke az újak esetében, némileg alacsonyabb, mint az egy hónappal korábbi 0,9 százalék.
Májushoz képest 63-ban nőttek az árak, míg májusban áprilishoz képest ez a szám 65 volt. A használt lakások piacán csak némileg volt jobb a helyzet, ott 55 városban regisztráltak árnövekedést az előző hónaphoz képest. Májusban e tekintetben 64 város volt érintett.
A statisztikai hivatal vezető kutatója szerint a trend megfelel a piaci várakozásoknak a vizsgált városok felében az áremelkedés mértéke szűkült az egy hónappal korábban mértékhez képest.
A közvélemény azonban továbbra is kritikusan ítéli meg a tendenciát, s a mikroblogokon hozzászólók kudarcosnak ítélik a központi beavatkozást. A többség egyre megfizethetetlenebbnek tartja a lakásárakat. Különösen az „első körös” kiemelt városokban, tartományi székhelyeken, ahol mind éves, mind havi viszonylatban látványos a drágulás.
Az ingatlanárak 2012 második felében lendültek meg ismét, majd idén márciusban a kormány új direktívákat vezetett be azok megfékezésére. Adót növeltek, korlátozták a megvásárolható lakások számát és növelték az előleg összegét. Az új szabályozók azonban nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, a piac gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta azokat.
Elemzők szerint a kereslet-kínálat kiegyensúlyozatlansága hajtja fel az árakat, s rövid időn belül ebben nem is várható változás. Az ingatlanfejlesztők ugyanis bőséges forrással a kezükben láthatóan bíznak a magas árak tartósságában. Ráadásul a sok helyütt eladósodott helyi kormányzatok továbbra is a földterületek értékesítésével igyekeznek tőkéhez jutni; a föld árak a második negyedévben ismét rekordot döntöttek.
Mindazonáltal a jelek szerint számítani lehet újabb, az ingatlanárak ellenőrzésére törekvő központi kormányzati próbálkozásokra. Az adóhivatal a hét elején már jelezte, hogy megfontolja a két évvel ezelőtt kísérletképpen Sanghajban és Csungkingban bevezetett ingatlanadó kiterjesztését.(MTI)

Scroll To Top