Márciusban rekordszinten a munkanélküliség az euróövezetben

Márciusban 0,1 százalékponttal rekordszintre nőtt a munkanélküliségi ráta a 17 tagú euróövezetben, miközben a 27 tagú Európai Unióban stagnált – közölte kedden az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Márciusban az euróövezetben 12,1 százalékra emelkedett a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta a februári 12,0 százalékról. Az Európai Unióban a szezonálisan kiigazított mutató márciusban 10,9 százalék volt, megegyezett a februárival.
Az euróövezeti munkanélküliségi ráta 2012 márciusában 11,0 százalék, az uniós 10,3 százalék volt. Márciusban a legalacsonyabb rátát, 4,7 százalékot Ausztriában regisztrálták. Németországban 5,4 százalék, Luxemburgban 5,7 százalék volt a mutató.
A legmagasabb munkanélküliségi ráta Görögországban volt, 27,2 százalék (2013. januári adat), valamint Spanyolországban (26,7 százalék), illetve Portugáliában (17,5 százalék).
Márciusban az egy évvel korábbihoz képest a munkanélküliségi ráta az unió tizenkilenc tagállamában emelkedett, nyolc tagállamában pedig csökkent.
Az Eurostat Magyarország esetében nem közölt márciusi munkanélküliségi adatot. (MTI)

Scroll To Top