Márciusban nőtt kissé a francia ipari termelés

Márciusban a vártnál jóval kisebb mértékben nőtt a francia ipari termelés a nemzeti statisztikai hivatal, az Insee pénteken közzétett jelentése alapján. A francia ipari termelés a márciusi növekedéssel együtt is elmarad még a válság előtti szinttől.

Az Insee jelentése szerint márciusban jóval a várakozások alatt, 0,8 százalékkal nőtt a francia ipari termelés az előző havihoz képest, amikor 4,8 százalékkal csökkent. Elemzők 2,0 százalékos növekedést vártak márciusra.
A márciusi növekedéssel elért szint a legtöbb iparágban még jócskán elmarad a koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónap, 2020.február termelési szintjétől. A szállítási eszközök gyártásában 25,1 százalékos az elmaradás, ezen belül a gépjárművek gyártásában 18,1 százalékos, egyéb szállítási berendezések gyártásában pedig 29,6 százalékos. Egyéb feldolgozóipari területeken 4,3 százalékos az elmaradás a tavaly februári szinttől. A gyógyszerek esetében a termelési szint már 5,4 százalékkal áll a krízis előtti szint felett, az elektromos berendezések gyártásában pedig 4,3 százalékkal.
Az ipari termelés tavaly március-áprilisban zuhant be Franciaországban a koronavírus-válság okán havi 16,2 és 20,6 százalékkal. A visszaesést május-júniusban 19,9 és 13,0 százalékos fellendülés követte, majd ezt követően havi 1-2 százalékos növekedés. Csökkenésre csak decemberben és az idén februárban került sor, 0,7 százalékos és 4,8 százalékos mértékben.

Az ipari termelésen belül a feldolgozóipari termelés 0,4 százalékkal növekedett márciusban havi bázison, a februári 4,8 százalékos havi csökkenés után.
Márciusban az előző havihoz képest az élelmiszerek és italok gyártása 1,3 százalékkal emelkedett a februári 2,5 százalékos havi csökkenés után. A gépgyártás 0,4 százalékkal nőtt 5,4 százalékos csökkenés után, a szállítási eszközök gyártása pedig a februári 11,2 százalékos havi csökkenés után márciusban 0,4 százalékkal emelkedett.
https://www.insee.fr/en/statistiques/5367945
(MTI)

Scroll To Top