Budapesten 18.000 munkahely teremtését támogatta az Airbnb, míg a világ 30 régiójában 300.000 munkahely teremtését ösztönözte a pandémia előtti évben

A turizmusban aktív városok szeretnének a covid-19 pandémia hatásaiból mielőbb kilábalni, és az Airbnb elkötelezett, hogy segítsen a talpraállásukban világszerte. Annak érdekében, hogy jobban megértsük, hogyan segíthet az Airbnb a helyi gazdaság és városok támogatásában, a világjárványt követően, az Oxford Economics készített a közelmúltban egy elemzést, mely bemutatja az Airbnb gazdasági hatásait 2019-ben, a pandémia előtti évben, a világ egyes részein. 

  • Az elemzés megállapította, hogy 2019-ben a vizsgált 30 célállomáson az Airbnb több mint 300.000 munkahelyet támogatott, köztük több tízezer munkahelyet olyan iparágakban, mint az étterem és a kiskereskedelem, amelyeket a világjárvány sújtott.
  • Az Airbnb vendégei több mint 100.000 éttermi, közel 50.000 szállítással/ logisztikával kapcsolatos, hozzávetőlegesen 95.000 kiskereskedelmi és több mint 40.000 a szórakoztatóiparban létrejött munkahelyet támogattak.
  • Budapesten az Airbnb vendégek költése közvetlenül 18.000 munkahelyhez járult hozzá; ezek 35% -a vendéglátóhelyeken, 33% a kiskereskedelemben és 15% a közlekedésben volt.

„Az Airbnb vendégköltési adatainak áttekintése alapján egyértelmű, hogy az Airbnb ezeken a helyeken folytatott turisztikai tevékenysége jelentős előnyöket jelent a városoknak, államoknak és országoknak azzal, hogy jelentős mennyiségű munkahelyet támogat” – mondta David Goodger, az Oxford Economics európai turisztikai igazgatója. „Ez a fajta gazdasági hatás még fontosabbá vált, mivel a városok kilábalni látszanak a COVID-19 járványból. Az Airbnb vendégeinek új kiadásai támogatják a munkahelyeket és újakat teremtenek, hogy elősegítsék a világjárvány által leginkább sújtott turisztikai ágazat fellendülését.”

 Vladimir Beroun, az Airbnb közpolitikai vezetője kifejtette: „Ezek az adatok azt mutatják, hogy az Airbnb fontos részét képezheti az elkövetkező hónapokat, éveket tervező városok, államok és országok gazdasági fellendülésének. Készen állunk arra, hogy együtt dolgozzunk velük ennek megvalósításában, és együtt szeretnénk működni az idegenforgalmi szervezetekkel szerte Magyarországon, Budapesten, valamint további városokban is.” 

 A városok drasztikusan csökkent adóbevételekkel, tönkrement turisztikai gazdaságokkal és a turizmusra támaszkodó iparágak magas munkanélküliségével néznek szembe. A World Tourism & Travel Council (WTTC) becslései szerint tavaly a járvány miatt csaknem 5,5 milliárd dollárnyi utazási és idegenforgalmi vonatkozású bruttó hazai termék (GDP) veszett el, ami több mint 61 millió munkahelyet érint.

(Az Oxford Economics tanulmánya)

Scroll To Top