Maláj utasszállító – A nemzetközi szakértői csoport ismét a katasztrófa helyszínére érkezett

Sikerült pénteken is eljutnia a maláj utasszállító kelet-ukrajnai becsapódásának helyszínére a katasztrófa okait vizsgáló és a holttestek után kutató nemzetközi szakértői csoportnak – közölte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ)

.

A Twitteren közzétett tájékoztatás szerint több mint hatvan, köztük holland és ausztrál szakértő érkezett a helyszínre, és azonnal munkához látott.
A csoportnak több napi sikertelen próbálkozás után csütörtökön sikerült először eljutnia a térségbe, ahol két héttel ezelőtt lezuhant az utasszállító. Kijev szerint a szakadárok akadályozták a szakértőket ebben azzal, hogy tűzharcot színleltek a környéken.
A szakértők elsőszámú feladata a július 17-én történt katasztrófa után még a helyszínen maradt holttestek és maradványok, valamint az áldozatok személyes tárgyainak összegyűjtése. Az ausztrál külügyminisztérium úgy véli, hogy még mintegy 80 áldozat holtteste maradhatott a gép lezuhanásának helyszínén.
A kelet-ukrajnai válság rendezésére létrehozott úgynevezett kontaktcsoport – amelyben az ukrán és az orosz kormány, a kelet-ukrajnai régiók, valamint az EBESZ képviselteti magát – előző napi minszki megbeszélésén megállapodott abban, hogy a szemben álló felek nem folytatnak harci cselekményeket abban a folyosóban, amelyet a katasztrófa helyszínének megközelítésére jelöltek ki a nemzetközi szakértők számára, és amelynek biztonságosságáról előző nap az EBESZ megfigyelői meggyőződtek. Ezt Volodimir Hrojszman miniszterelnök-helyettes – aki egyben a Boeing 777-es lezuhanásának okait vizsgáló ukrán állami bizottság vezetője – közölte újságírókkal. Elmondta, hogy Kijev tudomása szerint egy vonatvagon az áldozatok személyes holmijaival még mindig a szakadárok által ellenőrzött területen vesztegel. Követelte, hogy mihamarabb juttassák el a vagont az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött területre.
A maláj nemzeti légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe Donyeck megyében, oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le július 17-én. A gépen tartózkodók közül senki sem élte túl a katasztrófát, mind a 298-an meghaltak. A maláj utasszállítót feltehetően rakétával lőtték le. Erre utalnak Kijev szerint a fekete dobozok adatai, amelyek szerint egy felrobbant rakéta repeszei által okozott erős nyomáscsökkenés miatt zuhant le a repülőgép. Kijevi feltételezések szerint a szeparatisták lőhették le az utasszállítót, tévedésből, mert ukrán katonai gépnek vélték. A Nyugat szerint is szakadárok lőtték le a gépet. Ezt a szakadárok egyik vezetője elismerte, egy másik lázadóparancsnok pedig valószínűsítette.
Az eddig összegyűjtött holttesteket a szakadárok három napig nem engedték elszállítani az ukrán hatóságoknak. Az állították, hogy a holttestek összegyűjtését az EBESZ ellenezte, de szervezetnél ezt cáfolták. Július 22-én végül az áldozatok testi maradványai hűtővagonokban a kelet-ukrajnai Harkivba érkeztek, onnan egy részüket repülőgépeken Hollandiába vitték.(MTI)

Scroll To Top