Májusban csökkent a munkanélküliség Csehországban

Májusban 3,9 százalékra csökkent a munkanélküliség Csehországban az áprilisi 4,1 százalékról, a ráta az egy évvel korábbit 0,3 százalékponttal haladta meg – közölte a cseh munkaügyi hivatal hétfőn.

Májusban 285 822 munkanélkülit tartottak nyilván, 19 700-zal többet az egy évvel korábbinál, és 12 100-zal kevesebbet áprilishoz viszonyítva, a szabad munkahelyek száma 3200-zal 346 604-re emelkedett.
„Az adatok azt mutatják, hogy jól tettük, amikor a zárlatok idejére kihirdettük a vállalkozásokat támogató Antivirus programot” – mondta Jana Malácová munkaügyi és népjóléti miniszter újságíróknak. Egyben megerősítette, hogy a program május végén befejeződött.
„A gazdaság fokozatosan nyit, a cégek állami injekció nélkül is talpon maradnak” – jelentette ki.
Az Antivirus program legfőbb célja az volt, hogy a cégek állami támogatása által megakadályozza az alkalmazottak masszív elbocsátását.

Viktor Najmon, a munkaügyi hivatal vezérigazgatója szerint a majdnem másfél éve tartó pandémia lényegében nem befolyásolta a csehországi munkaerőpiacot, miközben azt elismerte, hogy komoly gazdasági károkat okozott és nagyon megviselte elsősorban a vendéglátóipart, a szállásadást, a különféle szolgáltatásokat és a közlekedést.(MTI)

Scroll To Top