Magyarország fenntartható növekedési pályán halad

A következő években is fenntartható az a növekedési pálya, amelyen Magyarország halad – mondta a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Parragh László az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) által negyedévente készített konjunktúra-vizsgálat legfrissebb eredményeiről megállapította: a vállalkozások továbbra is kedvezően ítélik meg a jelenlegi üzleti környezetet, további növekedéssel számolnak, várakozásaik lényegében nem változtak. A kamara elnöke kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország jó gazdasági helyzetben van, hiszen mindhárom nagy hitelminősítő befektetési ajánlású kategóriába emelte az országot. Az eseményen kiadott közlemény szerint a konjunktúra mutató értéke az áprilisi plusz 49 pontról októberre plusz 48 pontra csökkent, ami a második legmagasabb érték a felmérés kezdete óta. Az áprilisi adatfelvételhez képest a konjunktúramutató értéke a kereskedelemben és az építőiparban 8, illetve 4 ponttal romlott, míg az iparnál és az egyes gazdasági szolgáltatásoknál 2, illetve 1 ponttal javult – derül ki a felmérésből.
A kedvező üzleti klímát leginkább a külföldi tulajdonban lévő, exportáló, több mint 250 munkavállalót foglalkoztató cégek jelzik, körükben a legkedvezőbbek az üzleti várakozások.
A kamara felmérése szerint októberben a cégek átlagos kapacitáskihasználtsága 81 százalékra nőtt, ami 4 százalékponttal haladta meg az áprilisban mért értéket. A vállalatok üzleti helyzetüket 5 ponttal kedvezőbben jellemezték a tavaszi eredményekhez képest, a mutató ezzel 42 pontra emelkedett. A legkedvezőbb helyzetről az ipari cégek, a legkedvezőtlenebbről pedig az építőiparban tevékenykedő vállalatok számoltak be.
Az üzleti várakozások mutatója a gazdasági ágak között az ipari vállalatok körében érte el a legmagasabb, 55 pontos értéket, a többi ágazatban ennél jóval kedvezőtlenebb – építőiparban 12 pontos, a kereskedelem 36 pontos – várakozások a jellemzőek.
Az MKIK GVI felmérése szerint a vállalkozások a következő fél évben is a munkaerő-kereslet növekedésére számítanak, főleg az ipari cégek, valamint a döntően külföldi tulajdonban álló vállalatok jeleztek emelkedő munkaerő-keresletet. A kamara kutatóintézete harmincnyolcadik alkalommal készítette el vállalati konjunktúra-vizsgálatát, az októberi adatfelvétel 3185 cég vezetőjének válaszain alapul.
A GVI konjunktúramutató aggregált mutató, amelyet a pozitív és negatív helyzetértékelést adó vállalatok arányának különbségéből képeznek. A mutató mínusz 100 és plusz 100 közötti értéket vehet fel, mínusz 100-at akkor, ha minden cég negatívan ítél, és plusz 100-at, ha minden válaszadó pozitívan. A felmérést 1998 óta publikálja az MKIK GVI. (MTI)

Scroll To Top