Magyar cég épít olcsó szociális lakásokat Afrikában

A magyar Grémound Kft. 20 millió dolláros szerződést írt alá csütörtökön Budapesten a botswanai Biomass Energy Ltd.-val egy olcsó lakásépítést lehetővé tevő technológia szállításáról, amely már a második ilyen megállapodása a kft-nek a térségben.

A magyar technológia helyi építőanyagra és munkaerőre építve lehetővé teszi, hogy négyzetméterenként 100 dollárból épüljenek szociális bérlakások – mondta a szerződés aláírása alkalmából Farkas László, a magyar cég ügyvezető igazgatója.
Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára elmondta: két hete magyar üzleti delegáció is elkísérte látogatására a Dél-afrikai Köztársaságba, a kíséret tagjai voltak a Grémound Kft. vezetői is, akik ott vették fel a kapcsolatot a partnerekkel, és már szerződtek is a botswanai és a dél-afrikai beruházásra.
Mindkét projekt lényege azonos: a magyar cég technológiájához német partnerük szállítja le az adott helyre a házgyárat, majd ott helyi gipszből, cementből és vasból paneleket állítanak elő, amelyekből összeszerelik a házakat. Egy-egy ilyen projekt több mint ezer helyi embernek ad munkát – tette hozzá Szabó László.
Az MTI kérdésére Farkas László elmondta: panelkészítési technológiájuk lényege, hogy két gipszlap közé vasalatot tesznek, majd a rést kiöntik betonnal. Miután a gipsz kiszívja a betonból a vizet, az hamar megszilárdul és pár nap múlva már építhető belőle a ház. A szerződés része a helyi személyzet kiképzése is – jegyezte meg.
Az ügyvezető elmondta, hogy további több afrikai országból és Pakisztánból is érdeklődnek a technológia iránt, amely alkalmas arra, hogy a bádogvárosok helyébe jobb minőségű, de mégis olcsó házakat építsenek.
A nyilvános cégadatok szerint a szegedi székhelyű cég mérleg szerinti eredménye 604 millió forint volt tavaly, míg a mérlegfőösszege 27,646 milliárd forintot tett ki.(MTI)

Scroll To Top