Magyar Államkincstár: kiemelt feladat a kampányfinanszírozás ellenőrzése

A Magyar Államkincstár kiemelt feladatai közé tartozik a kampányfinanszírozással kapcsolatos ellenőrzések elvégzése – mondta Dancsó József, a szervezet elnöke csütörtökön veszprémi sajtótájékoztatóján, amelyen részt vett Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes is, méltatva, hogy átláthatóbbá vált a kampányfinanszírozási rendszer.

Navracsics Tibor volt az első Veszprém megyében, aki elszámolt kampánya finanszírozásával – hangzott el a sajtótájékoztatón, ahol a kincstár elnöke a szervezet kiemelt feladatait ismertette.
Dancsó József elmondta, hogy a Magyar Államkincstár nyilvántartást vezet a kampányfinanszírozási támogatásokról, a kedvezményezettekről és a lemondásokról. A szervezet megállapodásokat kötött a kedvezményezettekkel, kincstári kártyát bocsátott ki, és utalta a támogatásokat, így most különösen fontos szerepe van az elszámolások ellenőrzésében, illetve figyelemmel kíséri a visszafizetéseket is.
Az elnök hangsúlyozta, a kincstárhoz kizárólag az 1 millió forintos támogatás felhasználásáról kell elszámolást benyújtani. A kampányidőszak február 15-től április 6-ig tartott, így a költések és a számlák kelte, azok kiegyenlítése is csak ebben az időszakban történhetett; ami ezen az időszakon kívül esik, az nem számolható el. (Hogy mire lehetett fordítani az összeget, azt a kampányfinanszírozással kapcsolatos jogszabály – törvény és nemzetgazdasági minisztériumi rendelet – szabályozza.)
Szó esett arról is, hogy a kincstár hagyományosan szerepet vállal az önkormányzatok támogatásában, segítésében. Somlai Józsefné, a kincstár Veszprém megyei igazgatóságának vezetője arról számolt be, hogy tavaly 217 önkormányzat és 10 többcélú kistérségi társulás finanszírozásával, ellenőrzésével foglalkozott a hivatala. Az önkormányzati adósságkonszolidáció keretében a megyében 2012-ben 79 önkormányzat 3206 millió forint, 2013-ban 9 önkormányzat 2164 millió forint támogatást kapott, az átvállalt adósságok összege pedig 13 168 millió forintot tett ki. Az elmúlt három évben 89 önkormányzat részesült adósságkonszolidációban Veszprém megyében, összesen mintegy 27 591 millió forint összegben.
A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok – a fejlesztési támogatásról szóló belügyminisztériumi rendelet alapján – március 27-én és 28-án írták alá a támogatói szerződéseket a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságain. Veszprém megyében idén 127 önkormányzat részesült 1342 millió forint értékben ilyen támogatásban.
A kincstár elnöke tájékoztatást adott néhány új államkötvényről is. Ismertette, hogy március 3-ától kizárólag a Magyar Államkincstár irodáiban, köztük a veszprémi igazgatóságon és a pápai értékesítési ponton lehet vásárolni a Prémium Euró Magyar Államkötvényt. A névre szóló, 2017/x nevű értékpapír névértéke egy euró, lejárati dátuma 2017. április 21. Március 17-étől kapható a Bónusz Magyar Államkötvény a kincstár országos állampapír forgalmazási ügyfélszolgálatain. A 2018/N és 2020/N kötvény négy-, és hatéves futamidejű, változó kamatozású, egyforintos alapcímletű állampapír. Az új Bónusz kötvény azzal a céllal került kibocsátásra, hogy ne csupán a futamidők tekintetében nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. Kamatai ugyanis a pénzpiaci kamatok változását követik. Veszprém megyében jelentős érdeklődés övezte ezt az állampapírt, néhány nap alatt megközelítette a 175 millió forintot az értékesített mennyiség – a megyei igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint. Somlai Józsefné beszélt arról is, hogy a tabakötvény tavaly decemberi bevezetése óta 1073 számlát nyitottak a megyében a szülők.

Scroll To Top