Mabisz: enyhén nőtt a biztosítási piac az első negyedévben

A biztosítási szektor összesített díjbevétele az idei első negyedévben 2 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában, 247 milliárd 807 millió forintot tett ki – közölte pénteken a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A nem életbiztosítási üzletág bevétele az előző évi 123,2 milliárd forinthoz képest 132,3 milliárd forintra, 6,5 százalékkal nőtt. Az életbiztosítási üzletág bevételei azonban 2,6 százalékkal elmaradtak az egy évvel korábbitól: 115,5 milliárd forintot tettek ki.
A szektor eredményeit összesítő adatok között első alkalommal szerepelnek a Cardif Életbiztosító Magyarország Zrt. és a Cardif Biztosító Magyarország Zrt. adatai is, amelyek 2015. január 1-jétől a szövetség teljes jogú tagjai.
Az év első negyedévében a betegség-, a tűz- és elemi károkra vonatkozó, az egyéb vagyoni kockázatokat lefedő, illetve a temetkezési biztosítások kivételével a nem életbiztosítási üzletág minden egyes területe növekedést mutatott.
A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) piac díjbevétele az előző év azonos időszakához képest 14,6 százalékkal emelkedett, miközben a szerződések száma 3,9 százalékkal nőtt. A casco-biztosítások díjbevétele 6,9 százalékos, a szerződések darabszáma pedig közel 1 százalékos növekedést mutat.
A szerződések éves átlagdíja a teljes, biztosított gépjárműállományra vetítve a kgfb esetében az egy évvel korábbi 19 742 forintról 21 750 forintra, míg a casco éves átlagdíja 75 666 forintról 78 471 forintra emelkedett.
A életbiztosítási üzletág szinte minden területen csökkenést mutatott az előző év hasonló időszakához képest. Ez alól kivétel a kockázati életbiztosítások piaca, amelynek díjbevétele kiemelkedő, 10,6 százalékos emelkedést tudott elérni az idei év első negyedévében.
A befektetéshez kötött életbiztosítási termékek díjbevételének 2,1 százalékos csökkenése, ugyanakkor a szerződések darabszámának 5,9 százalékos növekedése látszik.
A közlemény idézi Molnos Dánielt, a Mabisz főtitkárát, aki elmondta: pozitív jelenség, hogy az adókedvezménnyel támogatott nyugdíjbiztosítási szerződések száma 2015 első negyedévének végére meghaladta a 81 ezret, díjbevétele az idei első negyedévben pedig megközelítette az 5,4 milliárd forintot. Ezzel a teljes állomány értéke 17,6 milliárd forintra emelkedett. Az szja-támogatást élvező nyugdíjbiztosítások éves átlagdíja megközelíti a 220 ezer forintot, ami mutatja, hogy az adókedvezmény elérte célját – tette hozzá a főtitkár.(MTI)

Scroll To Top