Lövöldözés volt egy Mohamed-karikatúrákat bemutató amerikai kiállításon

Tüzet nyitott egy rendőrautóra két fegyveres egy Mohamed-karikatúrákat bemutató kiállításnak otthont adó rendezvényközpont mellett Dallas Garland külvárosában vasárnap este; a tűzharcban mindketten életüket vesztették.

A gépkarabéllyal felfegyverzett támadók, akiknek kilétét és vallását a rendőrség egyelőre nem közölte, a garlandi Curtis Culwell Központ előtt egy gépkocsiból kiszállva lövöldözni kezdtek, és lábon lőtték az őrök egyikét, mielőtt azok végeztek velük. A rendezvényközpont mintegy 200 látogatója közül senki sem sérült meg.
A rendőrség a hétfői hivatalos tájékoztatás szerint vizsgálja, hogy terrortámadás történt-e. A rendezvényközpontot előzetesen nem fenyegették meg a karikatúra-kiállítás miatt. A támadók gépkocsiját tűzszerészek átvizsgálták, de – a korábbi hírekkel ellentétben – abban nem találtak robbanóanyagot.
Az ABC és a CNN televízió, valamint a Dow Jones hírügynökség a Szövetségi Nyomozó Irodára (FBI) hivatkozva egybehangzóan azt közölte, hogy a támadók egyike a phoenixi (Arizona állam) illetőségű Elton Simpson volt, akit 2011-ben háromévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, mert szövetségi nyomozóknak hazudott arról, hogy Afrikába kívánt utazni. Ott feltehetően egy terrorszervezethez szándékozott csatlakozni. Simpson lakásán hétfőre virradóra házkutatást tartottak, amelyben tűzszerészek és az FBI ügynökei is részt vettek.
„Allah fogadjon el bennünket mudzsákedként (a szent háború harcosaként)” – írta a CNN szerint a támadást megelőzően a Twitteren Simpson.
A rendezvényközpontot több hónapig tartó biztonsági előkészületek után számos rendőr védte a vasárnapi, vitatott karikatúrakiállítás és -verseny miatt, amelyet a szélsőjobboldalinak és iszlámellenesnek tartott American Freedom Defense Initiative szervezett. A New York-i csoport tízezer dolláros jutalmat ajánlott a provokatívnak tartott tárlaton szereplő legjobb karikatúra készítőjének.
A pályázatra több mint 350 rajz érkezett be. Az esemény biztosításának támogatására a rendőrség a szervezőktől 10 ezer dollárt kapott. A CNN szerint a biztonságra összesen 30 ezer dollárt költöttek.
A Korán szigorú értelmezése szerint tilos Mohamed ábrázolása. Iszlamista szélsőségesek idén Franciaországban és Dániában is támadást hajtottak végre a próféta rajzokon való szerepeltetése miatt.
A rendezvényen jelen volt és beszédet mondott Geert Wilders holland szélsőjobboldali törvényhozó, aki az iszlámmal szembeni nyílt bírálatairól ismert. A résztvevők többször is felállva tapsolták meg, amikor Ronald Reagan volt amerikai elnököt és a Texas államot alapító Sam Houstont idézte.
„Mint Ronald Reagan, az Önök legnagyobb elnöke mondta, a szabadságot (…) +nem a vérünkkel adtuk át gyermekeinknek. Küzdeni kell érte, megvédeni és átadni nekik, hogy ugyanezt tegyék+” – mondta beszédében Wilders. Houstontól azt idézte, hogy „Texas még nem tanulta meg alávetni magát bármiféle elnyomásnak, bárhonnan jöjjön is az”.
„Mohamed karddal terrorizálta a népet” – hangoztatta Wilders. „Mi ma itt Garlandben tollal harcolunk Mohamed és követői ellen. És a toll, a rajz erősebbnek fog bizonyulni a kardnál” – vélekedett.
Wilders 2008-as filmje, a Fitna miatt az al-Kaida halállistáján szerepel. Molly Norris amerikai karikaturista négy éve bujkál, mert halálos fenyegetéseket kapott Mohamedet is megjelenítő rajzai miatt.
(MTI)

Scroll To Top