Londoni elemzők: Szingapúr kínálja a legjobb üzleti környezetet, Magyarország a felső középmezőnyben

A következő öt évben várhatóan Szingapúr nyújtja a legjobb üzleti környezetet a világon; Magyarország a felső középmezőnyben van az egyik vezető londoni gazdaságelemző ház kedden ismertetett új tanulmánya szerint.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ egyik legnagyobb gazdasági előrejelző intézete – 82 országot vont be a vizsgálatba. Az EIU összehasonlító elemzései mindig a kiadástól számított öt évre előre, számos kritérium – köztük a politikai és a makrokörnyezet, a magánvállalkozásokkal kapcsolatos politika, az adókörnyezet, a munkapiac és a devizapiaci szabályozás – alapján jósolják meg, hogy az adott országokban milyen üzleti környezet várható.
A kedden közzétett új összeállítás szerint a 2014-2018-as időszakban Szingapúré lesz a világ legvonzóbb üzleti környezete; ez az ország a megszerezhető 10 pontból 8,65-öt kapott. Az előző, 2009-2013-as időszakra vonatkozó EIU-prognózist is Szingapúr vezette.
Magyarország 6,63 ponttal a 37. helyre került a 82 országból álló listán a korábbi 35. helyről. A magyar pontszám nem változott az előző listához képest; a helyezés a mezőny átrendeződése miatt módosult.
Magyarország az európai uniós társállamok közül megelőzi Portugáliát (38.), Lettországot (39.), Litvániát (42.), Bulgáriát (46.), Romániát (47.) és Olaszországot (48.) az üzleti környezet minőségét mérő ranglistán.
A kelet- és közép-európai EU-gazdaságok közül ugyanakkor Magyarország előtt jár a 23. helyezett Észtország, valamint Csehország (28.), Lengyelország (29.) és a 31. helyen álló Szlovákia.
Az utolsó, 82. helyre Venezuela került mindössze 3,93 pontos minősítéssel. Ez jelentős romlás, Venezuela ugyanis az előző EIU-felmérésben még a 74. helyen volt 4,58 ponttal. A korábbi sereghajtó Angola ezúttal a 80. helyen áll.
Az EIU új listájának feltűnő sajátossága, hogy a felső tízes mezőnyben mindössze két EU-gazdaság – a 9. helyezett Finnország és a 10. helyre került Dánia – szerepel.
A ház a rangsoroláshoz fűzött elemzésében ki is emeli, hogy az adósságválság által a politikai és gazdasági stabilitásra, valamint a finanszírozási hozzáférésre gyakorolt hatások miatt az EU-tagállamok zöme lemaradt az üzleti környezeti ranglista felső mezőnyétől. Az EIU londoni elemzői mindazonáltal hangsúlyozzák, hogy az uniós gazdaságok így is „viszonylag erőteljes” helyezéseket kaptak, és uralják a 10. és 30. hely közötti sávot. Ez mutatja, hogy ezekben az országokban továbbra is magas szintű a politikai stabilitás és a piacok nyitottsága.
Sok nyugat-európai gazdaságban mindazonáltal régóta problémás eleme az üzleti környezetnek az adóterhelés, amely ebben a térségben átlagosan magasabb, mint a világ bármely más gazdasági erőcentrumában – áll az EIU keddi elemzésében.
A ház az Egyesült Államok esetében kiemeli, hogy bár az amerikai gazdaság az üzleti környezet átfogó minőségi értékelése alapján a 7. helyre lépett előre az előző listán elfoglalt 8. helyéről, az egyes részindexek azonban nagyon nagy szóródást mutatnak. A piaci lehetőségeket mérő részindex például a legjobb a világon, az adórendszer, az üzleti finanszírozás és a politikai stabilitás mérőszámait tekintve azonban az Egyesült Államok csak a 17., a 21., illetve a 25. helyet foglalhatja el. Az EIU elemzői az amerikai üzleti környezetet terhelő fő tényezők között említették a biztonsági kockázatokat, az Egyesült Államok feszült nemzetközi kapcsolatait, a két fő politikai párt között húzódó mély ideológiai szakadékot – amely hátráltatja a törvényalkotási folyamatot -, valamint a politikai lobbitevékenység régóta fennálló problémáit.(MTI)

Scroll To Top