Londoni elemzők: máris érezni a hozamokon az EKB-likviditás hatását

Londoni pénzügyi elemzők szerint máris markáns hozam-konvergencia tapasztalható az euróövezeti központ és a periféria állampapírjai között, és a hozamgörbék is jelentősen laposodnak az eurójegybank (EKB) e héten kezdődött mennyiségi enyhítési ciklusának hatására.

Egyes citybeli elemzői vélemények szerint azonban ez sem fog jelentősebb lendületet adni az euróövezeti gazdaság növekedésének.
Az egyik legnagyobb londoni piaci információszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services kedden kimutatta, hogy az irányadó német állampapír (Bund) kétéves és 30 éves lejáratai közötti hozamkülönbség – az EKB ebben a lejárati sávban vásárol euróövezeti adósságot – a december elején mért 1,58 százalékpontról keddre 1,07 százalékpontra szűkült.
A kétéves német állampapír az EKB által alsó hozamhatárként meghatározott mínusz 0,2 százalék környékén mozog, de a déli periféria alacsonyabb minősítésű szuverén kötvényei is követik ezt a pályát. Az összehasonlítható lejáratú olasz és spanyol államkötvények hozama az utóbbi egy hónapban hozzávetőleg 20 bázispontot esett, és egyaránt zéróhoz közelít – hangsúlyozzák a Markit londoni elemzői.
Más nagy londoni házak szerint ugyanakkor nem várható komolyabb gazdaságélénkítő lendület az EKB összesen 1100 milliárd euró névértékűre tervezett mennyiségi enyhítési ciklusától.
A Capital Economics pénzügyi-gazdasági elemzőház közgazdászai keddi helyzetértékelésükben szintén kiemelték az euróövezeten belüli hozamkülönbség-kompresszió jelenségét. Közölték ugyanakkor: nincsenek meggyőződve arról, hogy ez a vállalati szektor és a háztartások kiskereskedelmi hitelköltségeinek meredek csökkenéséhez vezet a valutaunió problémákkal küszködő perifériáján.
A ház ennek alátámasztására kimutatta, hogy jóllehet az ötéves spanyol szuverén kötvény hozama most már csak 0,6 százalék, a spanyol vállalati szektor ötéves lejáratú banki hiteleinek kamata azonban közel jár a 4 százalékhoz.
Mindemellett az ismét eszkalálódó görögországi válság ismét visszaemelheti az európeriféria más gazdaságainak állampapírhozamait is – hangsúlyozták a Capital Economics londoni elemzői.
A ház kiemelte azt is, hogy az EKB mennyiségi enyhítési programjának mérete az euróövezet hazai össztermékéhez (GDP) mérve a fele az amerikai Federal Reserve, illetve a Bank of England – a brit jegybank – által végrehajtott eszközvásárlási programok GDP-arányos méretének.
A Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (160 ezer milliárd forintos) mennyiségi enyhítéssel az éves brit GDP-érték 20 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba.
A Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának értéke megközelíti az Egyesült Államok hazai össztermékének 25 százalékát.
A Capital Economics londoni elemzői szerint mindezek alapján az EKB most indult mennyiségi enyhítési ciklusának mérsékelt pozitív hatása lehet ugyan, de az valószínűtlen, hogy a program “repülőstartot” adna az euróövezeti növekedésnek, és az sem remélhető, gyógyírként szolgál az euróövezet szélesebb körű politikai és szerkezeti hibáira, amelyek továbbra is lassítják a gazdasági növekedést és magasan tartják a deflációs kockázatot.(MTI)

Scroll To Top