Londoni elemzők: lesz növekedés az idén a magyar gazdaságban

Valószínűleg már az idén is lesz valamelyes növekedés a magyar gazdaságban – jósolták csütörtökön ismertetett, javított előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők. Ez azonban egyelőre nem a többségi vélemény a londoni elemzői közösségben.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni globális piacelemző részlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) felzárkózó gazdaságokkal foglalkozó közgazdászai közölték: felülvizsgálták a magyar gazdaságra érvényben tartott prognózisukat, és az általuk eddig várt 0,3 százalékos idei egész évi GDP-visszaesés helyett most már 0,4 százalékos növekedéssel számolnak 2013-ban.
A ház szakértői szerint a felülvizsgálatot a magyar háztartások fogyasztási kilátásainak javulása, a gépjárműexport várható felfutása és „kisebb mértékben” a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett növekedésösztönző intézkedéscsomag indokolja.
A cég londoni elemzői közölték: az MNB-kezdeményezés nyomán még nagyobb biztonsággal tartják fenn azt az előrejelzésüket, hogy a magyar gazdaság 2014-ben már 2,6 százalékkal növekedhet, a gyenge európai gazdasági környezet ellenére is.
A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint a Magyarországon zajló meredek dezinfláció, amelyhez a kedvező bázishatások mellett a lakossági közműdíjak hatósági csökkentése is hozzájárul, máris emelte a háztartások elkölthető reáljövedelmi hányadát. Emellett a folyamatos adósságleépítés, amelyben jelentős szerepük van a devizaalapú hitelállomány csökkentését célzó kormányzati intézkedéseknek, mára a hazai össztermék 35-36 százaléka körüli – a cseh és a lengyel rátával összemérhető – szintre csökkentette a magyar háztartási szektor eladósodottsági rátáját.
Mindezek alapján a ház londoni elemzői azzal számolnak, hogy a javuló fogyasztói vásárlóerő és a háztartások szintén javuló pénzügyi helyzete az idén lendületet adhat a magánfogyasztásnak Magyarországon, bár a költségvetési szigor hatásai miatt a lakossági fogyasztás valószínűleg még az idén is csökken. Mindazonáltal a cég közgazdászai enyhítették a fogyasztás idei visszaesésére adott előrejelzésüket: új prognózisuk szerint a csökkenés mértéke összességében 1,2 százalék lesz a ház által eddig várt 2,0 százalék helyett.
A BofA Merrill Lynch Global Research londoni szakértői szerint ugyanakkor a járműszektor exportja valószínűleg komoly növekedési forrás lesz 2013-ban.
A Daimler a kereslet növekedése nyomán éppen áprilisban tért át a hatnapos munkahétre, és fontolgatja a heti hétnapos termelés bevezetését, a Suzuki pedig termelésének 15 százalékos növekedésére számít az idén – hangsúlyozták a Bank of America-Merrill Lynch londoni részlegének szakértői.
A ház elemzői kimutatták azt is, hogy a magyar feldolgozószektor aktivitását mérő beszerzésimendzser-index (BMI) az elmúlt három hónapban folyamatosan a visszaesés és a növekedés mezsgyéjét jelző 50-es érték felett járt, és az első negyedévi átlaga 55,3 volt. Ez egyértelmű felülteljesítés Csehországgal és Lengyelországgal összehasonlítva, e két gazdaságban ugyanis az 50-es határszint alatt vannak a gyáripari BMI-mutatók – áll a Bank of America-Merrill Lynch csütörtöki londoni elemzésében.
A cég szerint ugyanakkor bizonyos óvatosság is indokolt ebben az összehasonlításban, mivel a magyar BMI-számításokat sok más európai országtól eltérően nem a Markit piaci adatszolgáltató cég, hanem teljes egészében egy helyi szervezet végzi.
A Bank of America-Merrill Lynch javított magyarországi prognózisában szereplő idei növekedési előrejelzés egyelőre jelentősen eltér a szélesebb londoni elemzői konszenzustól, amely az euróövezet gyengülő kilátásai miatt csaknem egyöntetűen stagnálást, illetve több nagy citybeli ház esetében 2013-ra is még visszaesést valószínűsít a magyar gazdaságban.
A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő e héten Londonban ismertetett – Magyarország, Lengyelország, Csehország, Románia és Bulgária kilátásait vizsgáló – térségi helyzetértékelése szerint ebben a mezőnyben egyedül Magyarországon nem lesz az idén növekedés: a cég stagnálást jósolt 2013-ra a magyar gazdaságban, a másik négy országra ugyanakkor 1,0-1,6 százalék közötti GDP-növekedési ütemeket valószínűsített.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai a minap közölték, hogy az eddigi prognózisukban szereplő 0,2 százalékról 0,6 százalékra rontották az euróövezeti gazdaság idei egész évi átlagos visszaesésére vonatkozó becslésüket.
Ennek nyomán a cég elemzői a magyar gazdaságban az eddig általuk várt 0,5 százalékos GDP-mínusz helyett most már 0,7 százalékos visszaeséssel számolnak 2013 egészében.
A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics a felzárkózó gazdaságok kilátásairól e héten összeállított második negyedévi előrejelzésében annak a véleményének adott hangot, hogy a folytatódó euróövezeti válság miatt valószínűleg Közép- és Kelet-Európa teljesít a legrosszabbul az idén a globális felzárkózó térség egészén belül.
A cég megerősítette, hogy 2013-ban 0,5 százalékos GDP-visszaesést vár a magyar gazdaságban. (MTI)

Scroll To Top