Londoni elemzők: javul Közép-Európa növekedésének minősége és dinamikája - Gazdasagportal.hu

Londoni elemzők: javul Közép-Európa növekedésének minősége és dinamikája

Javul Közép-Európa gazdasági növekedésének minősége és dinamikája is – állapították meg a térség második fél évi kilátásairól hétfőn összeállított prognózisukban londoni pénzügyi elemzők, javítva a magyar és a cseh gazdaságra adott növekedési előrejelzéseiket.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői szerint a közép-európai EU-régióban erősödő lendületű növekedés várható a következő negyedévekben, és a növekedésen belül egyre kiegyensúlyozottabbá válik a belső és a külső kereslet szerepe. A ház szerint az idei első negyedévi térségi GDP-adatok arra vallanak, hogy ez a minőségi átalakulás már jelentősen előrehaladt, és a korábban vártnál is gyorsabban zajlik.
Mindezek alapján a Morgan Stanley londoni elemzői az eddigi 2,4 százalékról 2,9 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedési ütemére adott prognózisukat, 2015-re pedig az eddigi 2 százalék helyett 2,4 százalékos GDP-pluszt várnak Magyarországon.
A cég az általa eddig várt 2,1 százalékról 2,6 százalékra emelte a cseh gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzést, és fenntartotta a 2015-re érvényes, szintén 2,6 százalékos növekedést valószínűsítő becslését.
Lengyelországban a Morgan Stanley közgazdászai az idén 3,6 százalékos, jövőre 4,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak; ezek változatlan előrejelzések.
A cég elemzői közölték, hogy előrejelzési modelljük a következő két évre a trendnövekedés feletti növekedési ütemeket jelez a közép- és kelet-európai gazdaságokban, vagyis magasabb tartós növekedést annál, amelyet a térség gazdaságai elvileg még inflációs kockázat nélkül potenciálisan elérhetnek.
A Morgan Stanley szakértői megállapítják ugyanakkor, hogy a régió inflációs kilátásai ennek ellenére jelentősen kedvezőbbek a ház által az év elején vártnál, elsősorban az olyan volatilis összetevők miatt, mint az élelmiszerek és az energiahordozók.
Mindezek alapján a ház azzal számol, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a magyar gazdaság lendületes kilábalása mellett is a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig folytatja enyhítési ciklusát. A Morgan Stanley elemzői szerint az MNB az idei harmadik negyedév végére éri el ezt a kamatmélypontot, és 2015 végéig is csak 3,00 százalékra emeli vissza alapkamatát.
Más nagy londoni házak legutóbbi előrejelzéseikben hasonló mértékű további enyhítést valószínűsítettek az MNB részéről, tekintettel a magyar gazdaság inflációs környezetére.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy eddig 2,30 százalékos alapkamaton várták az MNB enyhítési ciklusának végét, de most már 2,00 százalékon valószínűsítik a kamatmélypontot.
Módosított előrejelzésük indoklásában a Barclays közgazdászai kiemelték, hogy az alacsony inflációs, sőt deflációt idéző környezet az MNB-t akár a forint valamelyes további gyengítésére is ösztönözheti, enyhítendő annak a kockázatát, hogy deflációs várakozás alakul ki, ami bizonyos fogyasztási kiadások halasztására késztethetné a magyar háztartásokat.
A TD Securities globális befektetési tanácsadó cég londoni részlegének elemzői legutóbbi felülvizsgált prognózisukban szintén felidézték, hogy a ház nemrég a 2,30 százalékos alapkamat eléréséig terjesztette ki az MNB enyhítési ciklusának végpontjára adott prognózisát, a cég szerint azonban most már ezt az előrejelzést is lefelé ható kockázatok terhelik. A ház jelenlegi várakozása az, hogy az MNB alapkamata egészen a 2,00 százalékos szintig terjedő sávban mozoghat lefelé.(MTI)

Scroll To Top