Londoni elemzők: a piac félreérti a kínai gazdaság lassulását

Londoni pénzügyi elemzők szerint nem lehet kizárni a kínai recesszió lehetőségét sem, ám a piac ennek ellenére félreérti a kínai gazdaság lassulásának folyamatát, nem a megfelelő mérőszámokat nézi, és ez az egyik oka az év eleje óta tartó globális tőzsdei felfordulásnak.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) az utóbbi hetek piaci viharainak okait vizsgáló, hétfőn ismertetett tanulmányában kiemeli azt a véleményét, hogy nincs szó a kínai gazdaság összeomlásáról. A ház közgazdászai szerint a kínai hazai össztermék (GDP) növekedési üteme nyilvánvalóan lassul, de a kínai gazdaságban zajló legfontosabb folyamat nem ez, hanem a növekedés hajtóerőinek átrendeződése, márpedig a kínai kormány már régóta jelezte a piacnak, hogy ezt a folyamatot maga is támogatja.
A CEBR elemzői szerint ez egyben azt is jelenti, hogy az olyan hagyományos jelzőszámok, mint az ipari termelés, az export, vagy a feldolgozóipar teljesítménye valószínűleg a ténylegesnél rosszabb képet fest a kínai gazdaság egészségi állapotáról. Az áramfogyasztás például – amely a hagyományos iparágak teljesítményének egyik jelzője – az utóbbi időben csökkenésnek indult, a kínai gazdaság szolgáltatási szektora azonban robusztus, évi 7 százalék feletti ütemben bővül. A szolgáltatási ágazat erőteljes növekedési teljesítményére utalnak a szektor legutóbbi beszerzésimenedzser-indexei is – hangsúlyozzák a CEBR londoni közgazdászai.
A ház mindezeket egybevetve fokozatos lassulást vár a kínai gazdaságban; központi előrejelzési forgatókönyve az évtized végéig 5 százalékos átlagos éves növekedésekkel számol.
A CEBR szerint is vannak egyértelműen lefelé mutató kockázatok; ezek egyike a kínai gazdaságra nehezedő jelentős adósságteher. A cég londoni elemzői szerint, ha a kínai gazdaságirányítás nem teszi elsődleges feladattá a jelenlegi helyzetben szükséges szerkezeti reformok végrehajtását, akkor elkerülhetetlenné válhat a recesszió a következő lefelé tartó ciklikus szakaszban.
Ez azonban nem azt jelenti, hogy “eljött a pánik ideje”, mivel a kínai gazdasági döntéshozóknak továbbra is jelentős forrásaik vannak a krach elkerülésére, sőt akár egy újabb, gyorsuló növekedéssel jellemzett ciklus elindítására is – áll a CEBR hétfői tanulmányában.
A ház a világgazdaság egészében az idén 2,6 százalékos növekedést vár, hangsúlyozva, hogy bár ez nem kiugró teljesítmény – jórészt megfelelne a tavalyi globális növekedésnek -, ám “a közelében sincs” egy olyan komor forgatókönyvnek, amilyen a legutóbbi piaci zuhanásokat – például az európai bankok részvényeinek átlagosan csaknem 30 százalékos árfolyamveszteségét – indokolná.
Ugyanerre a következtésre jutott hétfőn ismertetett helyzetértékelésében az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics.
A ház elemzői szerint a részvényárfolyamok az utóbbi hetekben “elszakadtak a gazdasági realitásoktól”. Ezt mutatja az összágazati beszerzésimenedzser-indexek (BMI) és a tőzsdei árfolyamok közötti kirívó széttartás.
A Capital Economics grafikus kimutatása szerint a globális kompozit BMI aktivitási mérőszám továbbra is jóval a visszaesés és a bővülés elméleti határszintjének tekintett 50-es érték felett van, miközben a 23 fejlett, illetve 23 feltörekvő gazdaság tőzsdei árfolyammutatóiból képzett, piaci tőkeértékkel súlyozott MSCI ACWI teljesítményindex mélyen a negatív tartományban jár.
A Capital Economics londoni elemzői szerint az természetesen nem zárható ki, hogy maga a piaci felfordulás fogja lerántani a reálgazdasági aktivitást, az ipari nyersanyagok árdinamikája azonban nem jelez gazdasági összeomlást.
A ház ennek alapján tartja magát ahhoz az előrejelzéséhez, hogy a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti árfolyama 2016 végére 45 dollárig emelkedik, a réz tonnája pedig eléri az 5500 dollárt.(MTI)

Scroll To Top