Londoni elemzők: a brit gazdaság ledolgozza recessziós veszteségeit az idén

A brit gazdaság az idén várhatóan 3 százalékot meghaladó ütemben növekszik, és ledolgozza a legutóbbi recesszió idején elszenvedett veszteségeit – jósolta az egyik legtekintélyesebb londoni gazdaságelemző műhely hétfői átfogó előrejelzésében.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) prognózisa szerint a brit hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 3,1 százalékkal nő reálértéken. Ez jelentősen javított becslés: a ház eddig 2,8 százalékos idei növekedést várt Nagy-Britanniában. A felülvizsgálatot a cég elemzői azzal indokolták, hogy folyamatosan javulnak a brit gazdaság előretekintő jelzőszámai: az üzleti bizalmi index magassági rekordon jár, és a fogyasztói bizalom indexe is újból emelkedik a tavaly év végi megtorpanás után.
A brit háztartások életszínvonala az idén várhatóan javulásnak indul, miután az elkölthető jövedelmi hányad a gyorsuló gazdasági növekedés, az alacsony infláció és az ütemesen csökkenő munkanélküliségi ráta jellemezte környezetben – a CEBR becslése alapján – az idén 1,5 százalékkal növekszik a tavalyi 0,6 százalékos visszaesés után.
A ház várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye az idén fogja először meghaladni reálértéken a pénzügyi válság előtti utolsó évben, 2007-ben mért szintet. A 2007-es GDP-értéket 100-nak véve a brit hazai össztermék 2014-ben 101,6 lesz a tavalyi 98,6 után, és 2020-ra eléri a 114,5-es összehasonlító arányt – áll a CEBR elemzéséhez fűzött grafikus előrejelzésben.
A brit gazdaság várható teljesítményére más nagy elemzőközpontok is egyre derűlátóbb előrejelzéseket adnak.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) minap ismertetett, szintén jelentősen felülvizsgált prognózisa szerint a brit GDP-érték az idén 2,9 százalékkal növekszik. Az IMF eddig 2,4 százalékos idei reálnövekedést várt a brit gazdaságban. A valutaalap új előrejelzése szerint a brit gazdasági növekedés lesz a leggyorsabb a hét legnagyobb ipari hatalom (G7) csoportján belül.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai legújabb elemzésükben kimutatták ugyanakkor, hogy a brit alkalmazotti reáljövedelmek még mindig 10 százalékkal elmaradnak a 2008-ban mért legutóbbi csúcstól. A ház elemzői szerint ilyen mértékű reálbérzuhanásra az 1920-as évek óta nem volt példa Nagy-Britanniában.
Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
A brit statisztikai hivatal (ONS) becslése szerint a brit hazai össztermék a pénzügyi válság előtt mért legutóbbi csúcs és a 2009 közepén elért mélypont között 7,2 százalékot zuhant; ez is időarányos negatív rekord.(MTI)

Scroll To Top