Londoni elemzők: 2018-ra eléri az MNB 3 százalékos célját az infláció

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyar gazdaságban érvényesülő tényleges inflációs nyomás nagyobb annál, amilyenre a teljes kosárra számolt fogyasztói árindexből következtetni lehetne, és emiatt az infláció 2018-ra várhatóan eléri a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos központi célszintjét.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői az európai feltörekvő gazdaságok kilátásairól összeállított, pénteken ismertetett heti helyzetértékelésükben kiemelték, hogy a magyarországi maginfláció éves szintre átszámolva már most 2 százalék környékén jár, magasabban a többi közép- és kelet-európai gazdaságra jellemző ütemnél.
A ház szerint a minimálbérek jövőre esedékes emelése – és az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség ezzel járó emelkedése – még tovább növeli az inflációs nyomást. Ennek alapján a Morgan Stanley londoni elemzői a 2, illetve a 2,6 százalékot valószínűsítő konszenzusos átlagnál jóval magasabb, 2,6 százalékos, illetve 3 százalékos átlagos magyarországi inflációt várnak 2017-re és 2018-ra.
A cég várakozása szerint az MNB az e hónapban esedékes új inflációs jelentésben valószínűleg maga is megemeli 2017-re szóló inflációs előrejelzését. A Morgan Stanley elemzőinek véleménye szerint ugyanis a minimálbérek jövőre esedékes 15 százalékos emelésével járó bérkiáramlási nyomással a reálgazdasági termelékenyég nem tud majd teljes mértékben lépést tartani.
Más nagy londoni házak is azzal számolnak, hogy már a közeljövőben meglódul a magyarországi infláció.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői a novemberben mért 1,1 százalék után decemberre 1,6 százalékos, márciusra már 2,5 százalékos tizenkét havi inflációt jósolnak, és ők is azzal számolnak, hogy az inflációs ütem 2018 elejére legalábbis megközelíti az MNB 3 százalékos központi célszintjét.
A JP Morgan elemzőinek várakozása szerint is a jövő évre szóló béremelési megállapodások adják majd az inflációs felhajtóerőt a következő időszakban.
A ház az idén 0,4 százalékos, jövőre 2,4 százalékos, 2018-ra már 2,8 százalékos átlagos éves inflációt vár Magyarországon.(MTI)

Scroll To Top