Londoni befektetői felmérés szerint a Fed a héten elkezdi a mennyiségi enyhítés leépítését

Többségi véleménnyé vált a globális intézményi befektetői közösségen belül, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) e héten esedékes monetáris ülésén hozzákezd gazdaságélénkítő célú mennyiségi enyhítési programjának leépítéséhez.

Londoni elemzői vélemények szerint ugyanakkor várhatóan nem lesz tartós a jelenlegi piaci eufória, amely annak nyomán kezdődött, hogy a szigorú monetáris alapállásáról ismert Lawrence (Larry) Summers a hétvégén közölte: mégsem pályázik a Fed elnöki tisztségére.
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays hétfőn ismertetett legújabb felmérésében kimutatta, hogy a globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők 64 százaléka számol a jelenleg havi 85 milliárd dollár névértékű eszközvásárlások csökkentésének bejelentésével a Fed monetáris döntésekben illetékes nyíltpiaci bizottságának (FOMC) szerdai ülésén.
A Barclays felmérésébe bevont 799 befektetési cég relatív többsége, 45 százaléka arra is számít, hogy a Federal Reseve 2014 második negyedévére teljesen befejezi a mennyiségi enyhítési ciklust.
Ez markáns változás, ugyanis a Barclays nyár elején elvégzett hasonló vizsgálata során a ház intézményi befektetési ügyfeleinek többsége 2014 negyedik negyedévére, vagy még későbbre várta a Fed enyhítési programjának végét.
A londoni elemzői közösségben egyre kiterjedtebb várakozás, hogy a Fed már a héten esedékes FOMC-ülésen bejelenti a reálgazdaságba juttatott havi likviditásözön visszafogását.
A JP Morgan pénzügyi szolgáltató csoport befektetőknek összeállított heti globális helyzetértékelésében azt jósolta, hogy a Federal Reserve a havi eszközvásárlások értékét egyelőre 15 milliárd dollárral csökkenti. A cég szakelemzői azzal a véleményükkel indokolták ezt a várakozásukat, hogy az amerikai gazdaságban jelentősen javult a munkapiaci helyzet a Fed jelenlegi mennyiségi ciklusának kezdete óta eltelt évben, a munkanélküliségi ráta 0,8 százalékponttal csökkent, és havi átlagban nettó 180 ezer új munkahely jött létre.
Az amerikai gazdaság a jelek szerint elviselte a hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő államháztartási szigorítás visszahúzó hatását is, és a Fed várhatóan fenntartja 2014-re szóló előrejelzését, amely 3 százalék feletti amerikai GDP-növekedést és 7 százalék alá csökkenő munkanélküliséget valószínűsít – jósolták a JP Morgan közgazdászai.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics szakértői hétfői értékelésükben közölték: Lawrence Summers visszalépése nyomán sem tartják valószínűnek, hogy jelentősen módosulna a Federal Reserve monetáris alapállása, bárki legyen is a jelenlegi elnök, Ben Bernanke utódja.
A ház szerint a hétfői piaci eufóriát – amelyet a tőzsdeindexek globális fellendülése, az irányadó tízéves amerikai kincstárjegy hozamának 10 bázispont körüli esése és a dollár gyengülése jellemzett – jórészt az okozta, hogy a másik fő jelöltet, Janet Yellen alelnököt a piac enyhébb alapállásúnak tartja, mint Summerst. A Capital Economics londoni elemzői szerint a piaci reakcióhoz hozzájárulhatott az is, hogy a befektetők szerint Yellen kongresszusi kinevezési procedúrája várhatóan simább lesz, mint a vitatottabb személyiségű Summersé lett volna.
A cég londoni elemzői azonban közölték: nincsenek meggyőződve arról, hogy Janet Yellen – ha őt választják a Federal Reserve elnöki tisztségére – sokkal enyhébb monetáris politikát vinne, mint amilyen Summerstől lett volna várható.
A Capital Economics szerint ráadásul arra is van esély, hogy Barack Obama amerikai elnök végül mást jelöl, mivel az Obama-kormány eddig „meglehetősen csekély lelkesedést” mutatott Janet Yellen iránt.
A cég elemzői szerint is valószínű, hogy bárki legyen jövőre a Federal Reserve új vezetője, a Fed e héten bejelenti a mennyiségi enyhítési ciklus leépítésének elkezdését. A Capital Ecomomics szakértői erre az esetre sem várnak különösebben kedvezőtlen piaci reakciót, sőt közölték: azt sem tartanák meglepőnek, ha a hozamok még csökkennének is a következő hónapokban, tekintettel arra, hogy a kötvényhozamok már az eszközvásárlás visszafogásának kilátására mennyit emelkedtek eddig.
A Federal Reserve likviditási csapjának fokozatos elzárásával kapcsolatos várakozások meglehetős piaci idegességet szítottak az elmúlt hónapokban, főleg azután, hogy Ben Bernanke Fed-elnök a nyár elején egyértelmű utalást tett az enyhítési program várható leépítésére. Ez az idegesség különösen a felzárkózó piaci befektetési eszközök árfolyamait mozgatta az utóbbi hónapokban, a piaci szereplők várakozása szerint ugyanis a Fed likviditásözönének apadása felhajthatja az amerikai kincstárjegyhozamokat, szűkítve a felzárkózó térségi eszközök által kínált hozamelőnyt.
A felzárkózó piaci gazdaságok a Federal Reserve és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta a piacra zúdított – elemzői kimutatások szerint globálisan eddig mintegy 12 ezer milliárd dollárnyi – pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.(MTI)

Scroll To Top