Letta felvázolta kormánya első száz napjának programját

Négy cél megvalósítását tűzte célul az új olasz kormány munkája első száz napjára – közölte Enrico Letta miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján az egy toscanai kolostorban tartott kormányülés után.

Munkahelyteremtés a fiatalok számára, az ingatlanadó felülvizsgálata, az adóteher enyhítése és az olasz politikai élet megújítása – ezeket sorolta fel Letta a kormánya következő három hónapos munkájának fő feladataiként. Letta a sürgős intézkedések között nevezte meg a pártok állami finanszírozásának eltörlését és a választási törvény reformját.
A miniszterelnök és huszonegy minisztere vasárnap-hétfőn a külvilágtól elzárkózva, a toscanai Spineto egykori kolostorában egyeztetett az április 28-án megalakult kormány legsürgősebb teendőiről.
„A kormány első száz napja alatt olyan szintre szeretnénk eljutni, hogy onnan már ne lehessen visszatérni” – fogalmazott Letta. Bejelentette, hogy a tervezett alkotmányos reformokat kidolgozó nemzetgyűlést Anna Finocchiaro, a balközép Demokrata Párt (PD) és Francesco Paolo Sisto, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) politikusa vezeti.
A kormány feladata az, hogy „a politikai vitákat félretéve dolgozzon, máskülönben egy métert sem fogunk tudni együtt megtenni”- hangoztatta Letta. A miniszterelnök kormánya tagjainak megtiltotta, hogy pártmegmozdulásokon vegyenek részt. A sajtónak is kizárólag a kormány munkájáról nyilatkozhatnak a május végi helyhatósági választásokig.
Letta szerint a kormánya fennmaradásához „világos beszéd és kölcsönös hűség” szükséges a nagykoalíciót alkotó PD, PdL és a Mario Monti vezette centrum között. Letta párbeszédet sürgetett az ellenzékkel is.
„Vannak gondjaink. A jobb- és balközép között húsz éve tartó vitákat nem lehet egy tollvonással eltörölni, de Itália javáért dolgozunk” – tette hozzá Angelino Alfano kormányfő-helyettes, belügyminiszter, a PdL főtitkára.
Letta bejelentette, hogy a kormányülés péntekenként lesz. A következőn döntenek a Monti-kormány által tavaly bevezetett ingatlanadó sorsáról. A két napos toscanai kormánytalálkozó Letta tervei szerint csapattréningként az „összeszokást” szolgálta, de helyszínről tudósító olasz újságírók szerint az új kormány tagjai között heves viták zajlottak. (MTI)

Scroll To Top