Letta a bankunió mielőbbi létrehozását sürgette Párizsban

A bankunió mielőbbi létrehozását jelölte meg az Európai Unió legfőbb feladatának Enrico Letta olasz miniszterelnök szerdán Párizsban, Francois Hollande francia elnökkel folytatott megbeszélését követően.

A találkozó után a két politikus közös sajtótájékoztatót tartott. Ezen az olasz kormányfő úgy vélte, hogy a munkanélküliség leküzdésének az első feltétele a vállalkozások számára alacsony kamatozású hitelek biztosítása. „Ezért gondoljuk úgy, hogy a bankunió, ahogy azt Francois Hollande is megmondta, készen áll, már döntöttünk róla, most meg kell csinálni, nincs több vesztegetnivaló idő” – mondta Letta. Hozzátette: „ez a siker, a megoldás első nagy pontja a négy közül … a gazdasági, a pénzügyi és a politikai unióval”.
Az új olasz miniszterelnök úgy vélte, „meg kell mutatni az embereknek, hogy Európa segíti őket. Ellenkező esetben Európa elkedvetleníti állampolgárait, s ez demokratikus katasztrófához vezet”. Ennek elkerülése végett Letta az európai foglalkoztatási politikák összehangolását sürgette. „Ha nem azt tapasztaljuk, hogy Európa a javunkat akarja, lehetőségeket és növekedést teremt, ha úgy érezzük, hogy Európa rossz anya, akkor az nagy demokratikus problémát fog okozni, mert az állampolgárok fel fognak lépni ezen rossz anya ellen” – fogalmazott Letta. Számára az „olasz tapasztalat legfőbb üzenete az, hogy Európának segítenie kell az embereket, és nem frusztrálhatja őket”.
Hasonlóan nyilatkozott a francia elnök, aki szerint „nemcsak az európai gondolatról van szó, hanem a politikai stabilitásról is”. „Muszáj kompromisszumot találnunk azon túl, ami elválaszt minket, vagy például különbséget jelent a Németországra, Franciaországra, Olaszországra jellemző helyzetekben” – tette hozzá Francois Hollande.
A francia államfő kiemelte, hogy a költségvetési egyensúlyhoz való visszatértést „adaptálni kell a növekedés valóságához”, s az Európai Uniónak „ugyanolyan eltökéltséggel kell a növekedéssel foglalkoznia, mint az eurózóna stabilitásával vagy a költségvetési szigorral”.
Hollande kitért a francia kormánypárt azon nagy vihart kavart dokumentumára, amelyben a szocialisták bírálták Angela Merkel merev takarékossági politikáját és személyesen magát a kereszténydemokrata német kancellárt. A francia kormány nyomására a szocialisták a hét végén eltávolították a leginkább vitatott részeket a júniusi kongresszusukra készült vitairatból.
„Franciaországnak és Németországnak együtt kell dolgozni, bármilyen konjunktúrában, függetlenül az országot vezetők személyiségétől és (politikai) beállítottságától”. „Számomra csak az a szöveg számít, amelyet végül elfogadott a párt, amelynek, mint ugye tudják, már nem én vagyok a főtitkára” – emlékeztetett a francia elnök, aki 11 éven át irányította a szocialista pártot. (MTI)

Scroll To Top