Lengyel választások – A lengyel sajtó a kormánypárt mérsékelt megerősödéséről és az ellenzéki Polgári Koalíció gyengüléséről ír

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) győzelméről és mérsékelt megerősödéséről, illetve az ellenzéki Polgári Koalíció (KO) gyengüléséről ír a lengyel sajtó hétfőn az előző napi parlamenti választások eredményeit értékelve.

A kommentárok felhívják a figyelmet arra is, hogy az új összetételű szejmben az eddiginél szélesebbé válik a “politikai spektrum”.
A PiS újabb választási győzelmét az tette lehetővé, hogy a KO vezető erejének, a Polgári Platformnak (PO) nem sikerült a kormánypárt valódi alternatívájaként megjelennie – értékelte a várható választási eredményt a német tulajdonú onet.pl hírportálon Andrzej Stankiewicz. Szerinte nehezen képzelhető el, hogy Grzegorz Schetyna, a PO elnöke, “felébredne, és a belátható jövőben győzelemre vezetné pártját”.
A kommentátor szerint a PiS győzelme “nem elsöprő”. Bár a párt az exit poll szerint 6 százalékkal többet kapott, mint az előző, 2015-ös választáson, az ellenzéki tömörülések összességének nagyobb választói támogatása miatt mandátumszáma hasonló lehet a korábbihoz.
A baloldal és a Lengyel Parasztpárt (PSL) viszont örül eredményének, amely jobb, mint az előző választáson volt – állapítja meg Stankiewicz.
A PiS-szel szemben kritikus Rzeczpospolita című napilap szerint a választási eredményt az határozta meg, hogy a kormánypárt “a kampány egyetlen napját sem aludta át”, miközben a KO “elpazarolta alaptőkéjét”. A PO és a vele szövetségben induló Modern (Nowoczesna) kisebb támogatásra tett szert, mint négy évvel ezelőtt összességében, amikor külön indultak – mutat rá a kommentátor, Michal Szuldrzynski. Szerinte ez annak jele, hogy “lassan lejár a Grzegorz Schetyna vezette liberális ellenzék ideje”.

A szejmben a választás nyomán a teljes politikai spektrum – a kormánypárt mellett a baloldal, a liberálisok, a mérsékelt kereszténydemokraták és a nacionalista jobboldal képviselve lesz – állapítja meg Szuldrzynski, aki szerint az alsóház ennek nyomán a politikai vita “nagyon pluralista” színterévé válik.
A Do Rzeczy című konzervatív hetilap kommentátora, Piotr Semka szerint a parlamenti választási eredmény fényében nem látható olyan jelölt, aki a jövő évi elnökválasztáson komoly kihívója lehetne a PiS jelöltjeként 2015-ben megválasztott Andrzej Dudának. A KO színeiben – Semka szerint – Malgorzata Kidawa-Blonska indul majd, aki a mostani választáson a vezető ellenzéki tömörülés kormányfőjelöltje volt.
Grzegorz Schetyna nem fog lemondani a PO elnökségéről, Kidawa-Blonska lojalitását kihasználva, és a tömörülés “nehéz helyzetére” hivatkozva egy “kemény magot” próbál majd kialakítani maga körül – vélte Semka. Szerinte a PO kampányát támogató Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács leköszönő elnöke “jelentős reményeket ébresztett személyével”, ezért Semka szerint éppen ő lett – a párton belül korábban Schetyna riválisa – “a PO vereségének okozója”.
Rafal Chwedoruk politológiaprofesszor a Polsat News kereskedelmi hírtévében kiemelte: a PiS a rekordmagas részvétel mellett a legnagyobb mértékű győzelmet érte el a rendszerváltás utáni lengyel választások történetében. Ezzel legitimációt nyert eddigi politikája folytatásához. A mandátumkiosztási rendszer miatt azonban várhatóan kisebb lesz az alsóházi többsége, mint amilyet feltehetőleg szeretett volna – állapította meg a professzor.(MTI)

Scroll To Top