Leminősítette Ukrajnát a Standard & Poor’s államcsőd veszélye miatt

Leminősítette Ukrajna eddig is mélyen spekulatív – vagyis messze nem befektetési ajánlású – államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor’s, azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy Ukrajna a következő hónapokban törlesztési államcsődbe kerülhet, ha a pénzügyi kondíciók nem javulnak.

standard_and_poorsA nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy az eddigi “CCC”-ről egy fokozattal “CCC mínusz”-ra rontotta Ukrajna hosszú futamú szuverén devizaadós-osztályzatát, és “B mínusz”-ról “CCC plusz”-ra a helyi valutában fennálló államadós-kötelezettségek besorolását.
Az új osztályzatok kilátása további leminősítés lehetőségére utaló negatív.
A “CCC mínusz” szint alatt az S&P besorolási módszertanában már csak két fokozat van a csődöt jelző “D” osztályzatig, de ezek is kihagyhatók államcsőd közvetlen veszélye esetén.
A Standard & Poor’s a pénteki osztályzatrontáshoz fűzött indoklásában kiemelte, hogy nem az előzetesen kialakított terv szerint haladnak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ukrajnai segélyprogramjának folyósításai, ráadásul jelentősen apadt a hivatalos ukrán devizatartalék.
A hitelminősítő szerint ha a körülmények nem változnak – például ha nem érkezik külső pénzügyi segítség -, a következő hónapokban elkerülhetetlenné válhat az ukrán törlesztési államcsőd.
Erre a veszélyre más nagy londoni házak is felhívták a figyelmet.
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági elemzőház, a Capital Economics közgazdászainak tanulmánya szerint több olyan kockázati tényező is van, amely önmagában törlesztésképtelenné teheti Ukrajnát; az egyik a súlyos recesszió. A cég saját növekedéskövető modellje (GDP tracker), amely a legutóbbi aktivitási adatokat méri, 10 százalékhoz közeli éves összevetésű ukrán GDP-zuhanást valószínűsít ebben a negyedévben.
Mindeközben a hivatalos ukrán devizatartalék nem egészen 10 milliárd dollár, ami kéthavi importszámlára sem elég.
A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai ugyanerről összeállított tanulmányukban közölték, hogy becslésük szerint az ukrán gazdaság – egyelőre fedezetlen – finanszírozási hiánya 2015-ben 28 milliárd dollár lesz. A ház jelenlegi várakozása az, hogy az ukrán jegybanki devizakészlet 2014 végére 7,4 milliárd dollárra apad.
A cég számításai szerint Ukrajnának 2016-ban további 12,8 milliárd dolláros külső finanszírozást kell nyújtani a csőd elkerülése végett, vagyis a JP Morgan londoni elemzői a következő két évre összesen csaknem 41 milliárd dolláros külső finanszírozás előteremtését látják szükségesnek Ukrajna számára.
A ház szerint mindezek alapján az IMF-nek alaposan át kell terveznie 2015-re szóló ukrajnai finanszírozási programját, tekintettel arra, hogy a valutaalap előirányzatában a jövő évre 10,8 milliárd dolláros folyósítás szerepel a JP Morgan által szükségesnek tartott 28 milliárd dolláros finanszírozás helyett.
A Standard & Poor’s az ukrán adósosztályzat pénteki leminősítéséhez fűzött elemzésében azonban hangsúlyozta, hogy most már veszélyben látja a jelenlegi IMF-program puszta folytatódását is, éppen azért, mert az ukrán makrogazdasági kilátások tovább romlottak, és emiatt Ukrajnának a korábban vártnál nagyobb külső finanszírozásra lesz szüksége. A hitelminősítő szerint az eredeti IMF-program alapeseti feltételezéseitől is jelentősen eltérnek az azóta zajló folyamatok.
A Standard & Poor’s is arra a következtetésre jutott, hogy az áprilisban indított IMF-program alapján rendelkezésre álló finanszírozás és a kapcsolódó társfinanszírozások nem lesznek elégségesek az ukrán jegybank devizatartalékainak növeléséhez 2015-ben. Az S&P várakozása az, hogy a jegybanki devizakészlet jövőre nem sokkal több mint egyhavi importszámla fedezésére lesz elegendő.
A hitelminősítő szerint az ukrán pénzügyi szektor helyzete is veszélyes. Az S&P által az ukrán bankszektorra nyilvántartott országkockázati értékelés (Banking Industry Country Risk Assessment – BICRA) 10-es, vagyis a lehető leggyengébb.
A Standard & Poor’s BICRA-mutatója a vizsgált országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.
Az S&P kiemelte, hogy az idén eddig a teljes lakossági betétállomány 30 százalékát vonták ki a tulajdonosok az ukrán bankrendszerből.
Mindezeket egybevetve az ukrán szuverén adósosztályzatra érvényes negatív kilátás az S&P azon nézetét tükrözi, hogy a további pénzügyi támogatás elmaradása esetén komoly az esélye az ukrán államcsődnek – áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.
A cég szerint az IMF-folyósítások jelentős további késedelme esetén már rövid távon is rendkívül nehézzé válna Ukrajna számára az államadósság-törlesztési kötelezettségek teljesítése, és még ha folytatódnak is a valutaalap folyósításai, Ukrajna azzal is csak korlátozott időt nyerne.(MTI)

 

Scroll To Top