Leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszországot a Moody’s, idei recessziót jósol - Gazdasagportal.hu

Leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszországot a Moody’s, idei recessziót jósol

Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette Oroszország közepes befektetési ajánlású “Baa1”-es államkötvény-besorolását pénteken a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a lefelé módosított előrejelzésével indokolva a lépést, hogy az orosz gazdaságot az ukrajnai válságból eredő kockázatok az idén recesszióba sodorják.

A világ legnagyobb hitelminősítője péntek éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy ha a felülvizsgálat leminősítéssel zárul, akkor a legvalószínűbb kimenetel az orosz adósosztályzat egyfokozatú rontása lenne. Ebben az esetben Oroszország – jóllehet a jelenleginél alacsonyabb szinten – a befektetési ajánlású szuverén minősítési kategóriában maradna.
A Moody’s viszont egyszerre több fokozattal is leminősítheti az orosz államadósság besorolását, ha megnövekedne a súlyosabb gazdasági sokkot eredményező fejlemények valószínűsége – áll a hitelminősítő pénteki elemzésében.
A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő már korábban negatív lépéseket jelentett be Oroszországgal szemben.
A Fitch Ratings egy hete leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az általa “BBB” – a Moody’s osztályzatánál egy fokkal gyengébb – szinten nyilvántartott orosz államadós-besorolás kilátását. Ehhez fűzött indoklásában közölte: most már 1 százaléknál alacsonyabb növekedési ütemet vár az orosz gazdaságban 2014 egészében, sőt a recessziót sem tartja kizártnak, tekintettel a magasabb kamatok, a meggyengült rubel és a geopolitikai bizonytalanság hatásaira.
Ugyanezekkel az érvekkel módosította negatívra szintén “BBB” orosz adósbesorolásának kilátását egy nappal korábban a Standard & Poor’s is, ugyancsak kiemelve azt a véleményét, hogy megvan az esélye a jóval 1 százalék alatti idei orosz gazdasági növekedésnek a geopolitikai feszültség elhúzódása esetén.
A Moody’s pénteken a két másik cégnél erőteljesebb jelzést adott, a leminősítési felülvizsgálat ugyanis rövidebb időn belüli osztályzatrontás lehetőségére utal, mint a negatív kilátás.
A cég a lépéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy meredeken lefelé módosított prognózisa szerint az ukrajnai válságból eredő, növekvő gazdasági bizonytalanságok miatt az orosz hazai össztermék az idén 1 százalék körüli mértékben csökken. A Moody’s az ukrán válság előtt még hozzávetőleg 2 százalékos idei GDP-növekedéssel számolt Oroszországban.
A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy az orosz gazdaság növekedési üteme már 2011 szeptembere óta lassul, és a lassulást okozó tényezőket csak tovább erősíti a most előállt, megnövekedett politikai-gazdasági bizonytalanság.
A Moody’s véleménye szerint a jelenlegi válság több évre jelentősen ronthatja az Oroszországgal kapcsolatos befektetői hangulatot, amelynek már eddig sem használt a törvényesség gyenge állapota és a nagyarányú korrupció.
Más nagy londoni házak is jósolják az orosz gazdaság recesszióját, vagy az ahhoz közeli helyzet kialakulását az ukrajnai válság negatív hatásai miatt.
A Morgan Stanley bankcsoport közgazdászai felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy az eddigi becslésükben szereplő 2,5 százalék helyett most már csak 0,8 százalékos növekedést várnak az orosz gazdaságban 2014 egészében, és az éves átlagon belül az idei első negyedévben 0,8 százalékos visszaeséssel, a másodikban stagnálással számolnak negyedéves összevetésben. A ház szerint ez azt mutatja, hogy Oroszország “veszélyesen közel került a recesszióhoz”.(MTI)

Scroll To Top