Lecsapott Kínában a Linfa tájfun, közeleg a Csan-Hom

Több mint másfélmillió embernek okozott kárt Dél-Kínában a csütörtökön érkezett Linfa nevű tájfun: tízezreket kellett lakóhelyükről elköltöztetni, házak százai dőltek romba, és sok helyütt szüneteltették a vasúti és légi közlekedést is – jelentette a helyi média pénteken.

A Linfa helyenként 126 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel és bő csapadékot hozó felhőszakadással csapott le Kuangtung tartomány több mint 130 járására. A régióban a közvetlen anyagi kárt 1,3 milliárd jüanra (mintegy 58 milliárd forintra) becslik.
A leginkább érintett Sanvej városban és a szomszédos Santouban 370 ezer ember maradt áram nélkül, több mint 6700 épület rongálódott meg. A térségben vonatok tucatjai nem indultak el az eredeti menetrend szerint. Hongkongban közel 1500 légi járatot indítottak késve vagy töröltek.
A mentés és kárelhárítás Dél-Kínában még folyamatban van, de a tájfun, amely helyenként özönvízszerűen borított be településeket, és fákat is kicsavart, időközben megszelídült.
Délkelet-Kínában mindeközben igyekeznek minden lehetséges előkészületet megtenni az eddig talán legnagyobb erejű idei tájfun fogadására. Az előrejelzések szerint a Csan-Hom a Kelet-kínai-tenger felől – 187 kilométeres óránkénti sebességgel haladva – helyi idő szerint pénteken este vagy szombaton reggel éri el Fucsien és Csöcsiang tartomány partvidékét. Érkezése miatt Sanghajban is óvintézkedéseket hoztak.
A Csan-Hom tájfun, a melyet a Fülöp-szigeteken Falconnak neveztek el, az idén már a 9. trópusi vihar, amely a Csendes-óceán térségében tombol. Japánban pénteken jelentős fennakadást okozott a közlekedésben, több helyről áramkimaradásokat jelentettek, Okinava prefektúrában legalább húszan megsérültek. A Fülöp-szigeteken korábban 30 ember halálát követelte a tájfun hozta ítéletidő, hét embernek nyoma veszett.
Kínában a pénteken közzétett jelentés szerint a természeti katasztrófáknak az év első hat hónapjában 379 halálos áldozatuk volt, 56 embert még eltűntként tartanak nyilván. Eddig 1 millió 680 ezer embert kellett az otthonából kiköltöztetni, 107 ezer ház dőlt romba. A közvetlen anyagi kár meghaladta a 89 milliárd jüant (3990 milliárd forintot).
Január és június között Kínában nem volt 6-os erősségű vagy annál nagyobb földrengés. Ötösnél nagyobb erősségű viszont volt tíz is, többségük Jünnanban, Tibetben és Hszincsiangban.(MTI)

Scroll To Top