Lázasan keresik az eladót a boltosok

Karácsony előtt két hónappal. Nem csökkent az eladókeresési láz a korábbiakhoz képest. Így lesz sorállás a karácsonyi ajándékvásárláskor is. A friss álláshirdetések is  ezt vetítik előre, de a statisztika is hasonló képet jelez. De a karácsony mindig ilyen volt. A web megugrása azért nem véletlen.

Ez azért sok-sok évvel ezelőtt is így volt, igaz, akkor másként virítottak a boltok. De ha karácsony, akkor megugrik a költekezés, az ajándékvásárlás mellett több megy el az ünnepi asztalra valókra is, sorállás pedig régen is volt.

A decemberben megugró vásárláshoz több munkáskéz is kell, hiszen a polcokra kell tenni a karácsonyi portékát, meg is kell mutatni annak a vásárlónak a portékát, aki kéri, és a végén ott a pénztár.

Nyilván nem véletlen a webáruházak megugrása, hiszen a legvonzóbb oldala a kényelem, ott pedig nincs sorállás (bár egyes átvevőpontoknál azért van erre is példa, de legalább nem kell a tömegben lökdösődve válogatni).

A statisztika szerint a teljes kereskedelemben (amiben a boltok mellett a nagykereskedelem és a járműkereskedelem is benne van) 2019 első felében tovább emelkedett a betöltetlen álláshelyek száma, a mutató hatezer fő felett mozgott. Az alkalmazottak száma a teljes foglalkoztatotti körön belül 308 ezer volt a boltokban, 12 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. Ez azonban nem csillapította az eladókeresési lázat.

A nagyobb (négy főnél többet foglalkoztató) boltos vállalkozásoknál nem változott a fizikai dolgozók létszáma év eleje óta (eladók, pénztárosok, árufeltöltők), 151-152 ezer fő környékén jár a mutató.

Hirdetnek ezerrel a boltosok

A nagyobb boltos láncok saját honlapjaikon meghirdetett álláslehetőségeinek összegzése azt jelzi, hogy bár kisebb elmozdulások ugyan vannak, egy-egy húzás egy-egy láncnál kedvezőbb helyzetet is sejtet, de összességében sok bolti dolgozót keresnek még mindig. Hirdetni pedig saját honlapjaik mellett máshol is hirdetnek és az egyik leggyakoribb álláshirdetés a boltosoké (tessék csak lapozgatni).

De hát az álláshirdetések számának változása mögött többféle ok is lehet, például a teljes és részmunkaidősök arányának változása, vagy például belső átszervezés. A Tesco “Fixen-fix” rugalmas foglalkoztatási lehetősége például egy-egy műszakban több embert igényelhet. Nem véletlen az sem, hogy az Aldi 5 órás sávokban emelve hirdet részmunkaidős lehetőségeket, heti 10-35 óra között. A Penny pedig például nemrégiben megjelölte hirdetéseiben az elérhető bérlehetőségeket, kevesebb állást is hirdet azóta.

És persze egyes boltosok álláshirdetései áttekinthetőek, ha összegezni akarunk, másokéban csoportosítgatva lehet csak lekérdezni, de van, ahol nem egyértelmű, hogy egy meghirdetett pozíció hány üres helyet takar.

De azért az összkép kialakítható, kell még sok eladó a boltokba, még akkor is, ha a korábban tízezresre becsült eladóhiány valamelyest enyhülhetett is, hiszen szépen emelték a boltosok a béreket.

A kisebbek pedig a “rögtön jövök” táblákkal is jelzik, hogy kisebb létszámmal – egy szem emberrel  dolgoznak, álláshirdetéseik ott virítanak a kirakatokban is.

A legnagyobb áruházláncok százszámra hirdetik álláslehetőségeiket, íme egy csokorra való összegzés:

  október június   október június   október június
Aldi 103 118 dm 38 61 Obi 21 24
Auchan 120 131 Rossmann 49 61 Praktiker 35 38
Lidl 191 207 Media Markt 26 26 H&M 35 24
Penny 53 144 Euronics 31 63 Deichmann 18 36
Spar 200 234 Decathlon 49 51 Libri 12 18
Tesco 221 222 Hervis 29 24 Ikea 11 21
Forrás: céges honlapok, 2019 október 24., június 27.

(blokkk.com)

Scroll To Top