Lassult az Európai Unió és az euróövezet GDP-növekedése a második negyedévben éves szinten

Lassult az euróövezet és az Európai Unió gazdasági növekedése a második negyedévben éves szinten, míg az idei első negyedévhez képest az euróövezetben gyorsult a bővülés, az EU egészében azonban lassult az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adatai szerint.

Az euróövezet hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedévihez képest, amikor 0,7 százalék volt a növekedés.
Az Európai Unióban a második negyedévben 0,7 százalékkal nőtt negyedéves bázison a hazai össztermék, ami lassulás az első negyedévi 0,8 százalékhoz viszonyítva.
Az egy évvel korábbit az euróövezeti GDP 4,1 százalékkal, az uniós GDP 4,2 százalékkal haladta meg az idei második negyedévben. Az első negyedévi éves növekedés az euróövezetben 5,4 százalék, az EU-ban 5,5 százalék volt.
Negyedéves összevetésben a legnagyobb mértékben Hollandiában nőtt a GDP, 2,6 százalékkal, illetve Romániában 2,1 százalékkal és Horvátországban 2 százalékkal. A gazdaság teljesítménye a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal Lengyelországban, 1,3 százalékkal Észtországban és 1 százalékkal Lettországban esett.
Az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-je a második negyedévben 1 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, amikor 2,1 százalék volt a bővülés. Éves szinten a magyar gazdaság teljesítménye 6,5 százalékra lassult az első negyedévi 8 százalékról.(MTI)

Scroll To Top