Lassult az euróövezeti magánszektor növekedése júliusban

Lassult júliusban az euróövezet magánszektorának növekedése a beszerzésimenedzser-indexek tanúsága szerint.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató szerdán azt közölte előzetes számítások alapján, hogy a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) háromhavi mélypontra, 51,5 pontra süllyedt az előző havi 52,2 pontról. Elemzők minimális romlást, 52,1 pontot vártak.
Az euróövezetben domináns szerepet játszó szolgáltatóipar beszerzésimedzser-indexe a szakértői várakozásoknak megfelelően 53,3 pontra, kéthavi mélypontra mérséklődött a júniusi 53,6 pontról.
A feldolgozóipar beszerzésimedzser-indexe 79 hónapja legalacsonyabb szinte, 46,4 pontra esett a júniusi 47,6 pontról. Szakértők a júniusival megegyező júliusi értéket vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél alacsonyabb 50 pont feletti érték a növekedési ütem lassulását tükrözi, a magasabb pedig a gyorsulását jelzi.
A két legnagyobb euróövezeti gazdaságban, Németországban és Franciaországban is a vártnál gyengébben nőtt a magánszektor.
Németországban a kompozit index március óta legalacsonyabb, 51,4 pont lett a júniusi 52,6 pont után. A feldolgozóipari index 45 pontról 43,1 pontra, 2012 júliusa óta legalacsonyabb szintre került. A szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index 55,8 pontról 55,4 pontra süllyedt.
Franciaország esetében az összetett BMI értéke 51,7 pontra, kéthavi mélypontra került a júniusi 52,7 pontról. Ezen belül a feldolgozó index 51,9 pontról 50 pontra, a szolgáltatóipari pedig 52,9 pontról 52,2 pontra gyengült.(MTI)

Scroll To Top