Lassult a kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése decemberben

Lassult a kínai ipari vállalatok nyereségnövekedése decemberben, miután az újabb koronavírus-járványgócok megjelenése és a termelői árak emelkedése rányomta a bélyegét a keresletre.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön azt közölte, hogy az ipari vállalatok nyeresége 734,20 milliárd jüan (115,70 milliárd dollár) volt decemberben, 4,2 százalékkal növekedve éves összevetésben. A növekedés üteme ezzel jócskán elmaradt a 9,0 százalékos novemberi adattól, a bővülés jelentős lassulását jelezve.
A statisztikai hivatal felmérése azokra a vállalatokra terjed ki, amelyeknek a fő tevékenységéből származó éves árbevétele meghaladja a 20 millió jüant (3,15 millió dollár).
A múlt év egészét tekintve az ipari vállalatok nyeresége 8,71 ezer milliárd jüant (1,37 ezer milliárd dollár) ért el. Ez 34,3 százalékos nyereségnövekedést jelent éves összevetésben, ami szintén mérséklődés a tizenegy havi, 38,0 százalékos bővüléshez képest. A tavalyi adat mindazonáltal javulást mutat az egy évvel korábban, a koronavírus-járvány miatt 4,1 százalékosra zsugorodott nyereségnövekedéshez viszonyítva.
A tulajdonosi összetétel alapján a legnagyobb – 56,0 százalékos – mértékben az állami vállalatok nyeresége nőtt, míg a legszerényebb – 21,1 százalékos – nyereségnövekedést a kínai szárazföldön kívüli tulajdonban lévő vállalatok – köztük egyebek mellett a külföldi, valamint a hongkongi kézben lévő cégek – érték el. A 41 ipari ágazatból 32-ben nőtt a profit 2021-ben.

Csu Hung, a statisztikai hivatal szakértője az adatokkal együtt közzétett közleményben úgy értékelt, hogy a kínai ipar továbbra is erős helyreállás jeleit mutatja, a vállalatok gyors növekedést értek el és a jövedelmezőség stabilan javult.(MTI)

Scroll To Top