Lassabb amerikai növekedésre, kisebb hiányra számít a Fehér Ház

A korábban vártnál lassabb ütemben, idén 2, jövőre 2,9 százalékkal fog növekedni az Egyesült Államok gazdasága, ugyanakkor az amerikai szövetségi költségvetés hiánya szintén alacsonyabb lesz a várakozásoknál – közölte kedden frissített előrejelzésében a washingtoni Fehér Ház.

Az elnöki hivatal költségvetési irodájának legutóbbi, februárban közzétett elemzése még 3 százalékos növekedést jósolt 2015-re és 2016-ra is. Azonban miután az idei év első negyedévében – egyebek mellett a szokásosnál keményebb tél miatt – a várakozásokkal ellentétben 0,2 százalékkal csökkent az Egyesült Államok bruttó hazai terméke, a Fehér Ház lefelé volt kénytelen módosítani az előrejelzést.
Az új előrejelzés számai alapvetően megegyeznek a független közgazdászok által jósoltakkal – jegyezte meg az amerikai üzleti sajtó.
Ugyanakkor a frissített számokból az is kiderült, hogy a tervezettnél jóval alacsonyabb költségvetési hiányra lehet számítani a szeptember 30-ig tartó 2015-ös pénzügyi évben. A Fehér Ház eredetileg 583 milliárd dolláros deficitet prognosztizált, de ennél a mostani adatok szerint jó 20 százalékkal, azaz 128 milliárd dollárral alacsonyabb, 455 milliárd dolláros hiány várható. Jövőre szintén jobban alakulhat a szövetségi költségvetés egyenlege a korábbi előrejelzéseknél, az elnöki hivatal számításai szerint 429 milliárd dollár, azaz a GDP 2,3 százaléka lesz a 2016. évi deficit.
Az amerikai szövetségi büdzsé hiánya 2009-ben, a pénzügyi válság – illetve az annak ellensúlyozására eszközölt fiskális élénkítés – közepette 1,41 milliárd dolláron, azaz az akkori GDP 9,8 százalékán tetőzött. Az előrejelzés szerint az idei lesz Barack Obama 2009-ben kezdődött elnökségének legtakarékosabb éve.
A jobb hiányadatok elsősorban az adóbevételek növekedésének köszönhetőek. Idén a vártnál 72 milliárddal, jövőre 56 milliárddal több bevétel folyhat be a szövetségi kasszába a Fehér Ház várakozásai szerint.(MTI)

Scroll To Top