Lakásáfa – NGM-államtitkár: hosszú távon bevételt generál a lakásáfa csökkentése

A kormány várakozása szerint a lakásáfa csökkentése ösztönzi a beruházásokat, munkahelyeket teremt, ami serkenti a növekedést és hosszú távon bevételt generál a költségvetés számára – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán arról, hogy 27-ről 5 százalékra csökken a lakások áfája januártól.

Hornung Ágnes kifejtette, hogy a számítások szerint 5000 új lakás építése mintegy 100-120 milliárd forintnyi beruházást generál, ennyivel növekedhet a gazdaság, emellett 5000-7000 munkahelyet is teremt.
Hozzátette: hitelfelvétellel szintén lehet serkenteni a gazdasági növekedést, ezzel azonban egyelőre nem kalkulált a kormány.
Meglátása szerint az áfacsökkentés miatti adóbevétel-kiesésre nem szabad túlzottan koncentrálni, részben, mert a központi költségvetést mindig jelentős többlettel tervezik, illetve azért, mert egy ilyen intézkedés során, nem lehet tudni, honnan jöhetnek még be bevételek.
Az államtitkár emlékeztetett, hogy a 3,5 millió forintos felső határú otthonteremtési kedvezménnyel együtt a többgyermekes családoknál halmozódhatnak a kedvezmények.(MTI)

Scroll To Top