Kúria: a bankok kartelleztek, de a bírságot újra kell számolni - Gazdasagportal.hu

Kúria: a bankok kartelleztek, de a bírságot újra kell számolni

A Kúria megállapította, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által vizsgált pénzügyi intézmények kartelleztek, összehangolták stratégiáikat a deviza jelzáloghitelek végtörlesztésből eredő banki veszteségek csökkentése érdekében, a versenyhivatalnak azonban újra kell számolnia a bírságokat új eljárásban, a Kúria által megadott szempontok alapján, mivel a kiszabott közel 10 milliárd forintnyi bírság kiszámításakor a GVH komoly mérlegelési-számítási hibákat követett el nyolc bank esetében – derült ki a Kúria honlapján kedden közzétett tájékoztatásból.

Az a bank, amely mindössze 1 millió forint bírságot kapott, valamint az, amelyik bírságot egyáltalán nem kapott, csak a jogsértés megállapítását vitatta, sikertelenül fordult a Kúriához. E két bank felülvizsgálati kérelme teljes egészében alaptalan volt – olvasható a közleményben.
A Kúria felidézte, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2013. végén körülbelül 10 milliárd forint bírságot szabott ki 11 pénzügyi intézményre, egy további bank kartellezését pedig bírság kiszabása nélkül állapította meg. A hatóság megállapította, hogy a bankok a 2011 őszétől 2012 január végéig tartó deviza jelzáloghitelek kedvezményes végtörlesztési időszakában a deviza jelzáloghitelek kiváltására alkalmas forinthitelek visszafogása érdekében összehangolták stratégiáikat. Ennek célja a végtörlesztésből eredő banki vesztességek csökkentése volt azzal, hogy lehetőleg minél kevesebben vegyenek fel forinthitelt devizahitelük kiváltására.
Ezt a döntést a megbírságolt bankok közül kilenc és az a bank támadta meg, amely bírságot nem kapott.
A két fokon eljáró alacsonyabb szintű bíróságok, a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, majd a Fővárosi Törvényszék a GVH határozatát fenntartották, azt mindenben jogszerűnek értékelték.
Az utolsó fokon eljáró Kúria 2016. december 13-án hozott ítéletében a korábban eljáró két bírósággal egyezően megállapította, hogy a bankok kartelleztek, az eljáró bíróságok nem követtek el eljárási hibákat, eljárásaikat tisztességesen folytatták le, és ítéleteiket kellően megindokolták, mindössze a bírságok kiszámolásában tért el értékelésük a Kúria jogi álláspontjától – áll a közleményben.(MTI)

Scroll To Top