Külügyminisztérium: nem tanácsos a Krímbe és Kelet-Ukrajnába utazni

A Külügyminisztérium konzuli szolgálata nem javasolja a magyar állampolgároknak, hogy a Krímbe utazzanak, továbbá a Kelet-Ukrajnába tervezett utak elhalasztását is kéri.

A konzuli szolgálat honapján csütörtökön közzétett figyelmeztetésben emlékeztettek: az Ukrajna részét képező Krími Autonóm Köztársaságot Oroszország március 21-én annektálta, amit az Európai Unió és tagállamai nem ismernek el. A Krím félsziget sajátos politikai helyzetére való tekintettel a magyar konzuli érdekvédelem ott jelenleg nem garantálható – közölték.
A Krímben bajbajutott magyarok segítségért Pavlenko Viktor szimferopoli tiszteletbeli konzulhoz fordulhatnak orosz és angol nyelven (00380 50 652 36 72).
A jelen helyzetben azonban a konzuli szolgálat nem javasolja, hogy magyar állampolgárok bármilyen célból a Krímbe utazzanak. Az esetleg mégis odautazók figyelmét felhívták arra, hogy ha a Krími Autonóm Köztársaság területére Oroszországon keresztül utazva lépnek be, akkor az utat visszafelé is így tegyék meg. Ellenkező esetben (ha a Krímet Ukrajnába belépve kívánják elhagyni) az ukrán határőrség – mivel az útlevelükben nem talál ukrán beléptető pecsétet – felelősségre vonhatja őket az Ukrajnába való illegális belépés miatt – magyarázták.
Arra is kitértek, hogy Kelet-Ukrajnában, elsősorban Donyeck megyében, valamint Luganszk és Harkiv megyékben tartósnak tűnik a feszültség. A tüntetők épületeket foglaltak el, Donyeck megyében elszórtan kisebb fegyveres összetűzések is voltak, a helyzet kiszámíthatatlan. Ezért a konzuli szolgálat az ide tervezett utazások elhalasztását kéri.
Az Ukrajna délkeleti részén található Zaporizsje, Dnyipropetrovszk, Mikolajiv, Herszon és Odessza megyékben a helyzet nyugodtabb, azonban kiszámíthatatlanul változhat. Ezért mindenképpen ajánlott a fokozott körültekintés, a tüntetések és általában a nagyobb csoportosulások helyszíneinek elkerülése.
Kijevbe és az ország más – középső és nyugati – régióiba, így a Kárpátaljára történő utazásnak nincs akadálya, a helyzet fokozatosan normalizálódik, de a külföldiek számára az óvatosság Ukrajnában mindenütt indokolt – tájékoztatott a konzuli szolgálat.(MTI)

Scroll To Top