Különadót vetnek ki Ukrajnában az importautókra

Különadót vetnek ki Ukrajnában a külföldről behozott autókra, a motor teljesítményétől függően 6,46, illetve 12,95 százalékot.

Az új adóról szóló jogszabályt csütörtökön tették közzé az Urjadovij Kurjer című kormánylapban, ami azt jelenti, hogy a döntést hivatalosan kihirdették. A szabályozás április 13-tól lép életbe.
A jogszabály szerint az 1000-1500 köbcentiméteres motorral rendelkező, Ukrajnába behozott külföldi, új autókra 6,46 százalékos, az 1500-2200 köbméteresekre pedig 12,95 százalék különadót vetnek ki.
Az ukrajnai autóimportőrök és kereskedők szövetségének számítása szerint az áfatartalommal együtt a külföldön gyártott, kisebb teljesítményű autók árát ez csaknem 7,8 százalékkal, a nagyobb teljesítményűekét pedig 15,6 százalékkal növeli meg.
Oleh Narazenko, a szövetség vezetője szerint ez jelentősen visszaveti majd az Ukrajnába irányuló autóexportot, mert más országokban jobb áron, könnyebben értékesíthetik majd a gépjárműveket. Véleménye szerint a különadó bevezetése nemcsak az importőröknek és a külföldi autók viszonteladóinak, de a hazai autógyártásnak sem fog kedvezni, az állampolgároknak pedig a legkevésbé, de még Ukrajna külföldi megítélését is jelenősen ronthatja.
Előrejelzése szerint az ukrán állami költségvetés mintegy 1,23 milliárd hrivnyát, azaz csaknem 37 milliárd forintot veszít.(MTI)

Scroll To Top