Külföldiek elrablására specializálódott bandára csapott le a rendőrség

Külföldiek elrablására specializálódott bandára csaptak le az egyiptomi biztonsági erők csütörtökön Kairóban egy belügyminisztériumi közlés szerint.

A jelentés szerint a banda több tagját megölték a reggeli órákban a főváros Új Kairó nevű negyedében végrehajtott rendőrségi akcióban. A belügyi tárca Facebook-oldalán megjelent közleményben az is áll, hogy a csoport tagjai rendőröknek álcázva rabolták el és fosztották ki áldozataikat.
Az at-Tahrír című ellenzéki napilap honlapján egy biztonsági forrásra hivatkozva azt írta, a különleges erők öt emberrel végeztek, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük volt a február elején holtan talált olasz diák, Giulio Regeni elrablásához és meggyilkolásához. Erre a belügyminisztériumi jelentés nem tett utalást.
Az olasz diák esete feszültséget okozott Kairó és Róma között, miután felmerült a gyanú, hogy az egyiptomi belbiztonsági szervek állnak a történtek mögött.
Tovább fokozta a helyzetet, hogy két hete az Európai Parlament (EP) együttműködésre szólította fel Egyiptomot a halálra kínzott fiatal ügyének felderítésében. A testület közleménye szerint az EP a rendőri őrizetben bekövetkezett egyiptomi halálesetekkel összefüggésben tekint Giulio Regeni halálesetére.
Regeni a Cambridge Egyetem doktorandusza volt, és a tömeges rendszerellenes megmozdulásokban jelentős szerepet játszó munkásszövetségeket kutatta. A 28 éves diáknak a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011-es forradalom ötödik évfordulóján, január 25-én veszett nyoma a belvárosban. Részben fedetlen, megkínzott holttestét tíz nappal később találták meg Kairó peremén, egy autópálya mellett.
Kairó elutasította azokat az állásfoglalásokat, amelyek az egyiptomi biztonsági szervek szerepét valószínűsítették Regeni halálában. A belügyminisztérium egy korábbi közleménye szerint a fiatal kutató “bűncselekmény” vagy “személyes bosszú” áldozatává válhatott.
Regenin kívül az elmúlt években egy külföldit raboltak el Egyiptomban. A horvát Tomislav Salopek tavaly vált az Iszlám Állam egyiptomi ágának áldozatává.(MTI)

Scroll To Top