Külföldi sajtó Magyarországról – Német lapok a reklámadóról és a magyar-amerikai viszonyról

A Handelsblatt című német üzleti lap az online kiadásában a reklámadóról közölt cikket, a liberális Süddeutsche Zeitung pedig a magyar-amerikai viszonyról írt keddi számában.

A Handelsblatt Orbán harca az RTL-lel címmel közölte Hans-Peter Siebenhaar írását. Ebben idézetek szerepelnek Orbán Viktor miniszterelnöktől abból a beszélgetésből, amelynek alapján a lap interjút közölt hétfői nyomtatott kiadásában.
A szerző kiemelte, hogy Magyarországnak szüksége van a külföldiek, különösen a németek beruházásaira, mert a kedvező gazdasági adatok ellenére messze van még a “közép-európai gazdasági szinttől”. Hozzátette, hogy “Orbánnak hosszú távon tervező befektetőkre van szüksége”, ezért “abszurd” az RTL-lel folytatott “hatalmi harca”.
Ugyanakkor a kormányfő “érzi”, hogy ez a küzdelem “súlyos károkat okoz” Magyarországnak gazdasági szempontból, és “politikailag fordulékony”, vagyis “nem fél a visszavonulástól, ha az tűnik hasznosnak” – tette hozzá Siebenhaar.
Kifejtette, hogy a miniszterelnök a lap munkatársaival folytatott baden-badeni beszélgetésen az eddigiekhez képest “sokkal békülékenyebbnek” mutatkozott. Orbán Viktor azt mondta, hogy “vannak ágazatok, amelyek az adópolitikánkat problémának tekintik”, de “tudunk segíteni egyedi megoldásokkal”.
A kormányfő hozzátette: “ilyen megoldásokra jutottunk már az energia- és a távközlési ágazatban”, és “előbb-utóbb sikerül majd a médiaágazatban is”.
A Handelsblatt szerzője úgy vélte, hogy az RTL esetleges kivonulása nemcsak “alig felbecsülhető arculati károkat” okozna Magyarországnak, hanem gazdaságilag is hátrányos lenne. Szerinte Orbán “megértette a helyzetet”, mert a lapnak azt mondta, hogy a magyarországi RTL anyavállalata, “a Bertelsmann és Magyarország ugyanabban a csónakban evez”, és hozzátette: “érdekünk fűződik ahhoz, hogy a külföldi vállalkozások annyi profitra tegyenek szert, amennyire csak lehet”, hiszen “minél nagyobb a profit, annyival több adót fizetnek Magyarországon”.
http://www.handelsblatt.com/meinung/kolumnen/kurz-und-schmerzhaft/der-medien-kommissar-orbans-kampf-mit-rtl-seite-all/11026802-all.html
A Süddeutsche Zeitung Üzlet Orbán pártjának címmel közölt írást, amelyben a szerző, Cathrin Kahlweit az amerikai beutazási tilalom ügyét ismertette. Kiemelte, hogy a magyarországi korrupció már régóta tiltakozást vált ki az Egyesült Államokban. Hozzátette, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a napokban az ATV-nek adott interjúban valószínűleg a feszültség enyhítésére törekedett, de csak “olajat öntött a tűzre”.
A szerző a külügyminiszteri interjú alapján bemutatta a kormány álláspontját, és megjegyezte, hogy az amerikai fél “teljesen másként” látja a helyzetet. Az amerikai álláspontot a lap André Goodfriendnek, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének megszólaltatásával ismertette a cikkben.(MTI)

 

Scroll To Top