Külföldi sajtó Magyarországról – Lengyel hetilap az alkotmánymódosításról

sajto6
Bár az Országgyűlés nem hagyta jóvá az alkotmánymódosítást, Orbán Viktor a parlamenti szavazással egy még fontosabb ügyben nyert, hiszen a nemzeti érdekek hatékonyabb védelmezőjeként szavazókat szerezhet a Jobbiktól – olvasható a WSieci lengyel konzervatív hetilap hírportálján megjelent kommentárban.

Orbán kétszer is rákényszerítette a Jobbikot arra, hogy nyíltan az ellen szavazzon, ami a párt programjának lényegét alkotja – állapította meg a hetilap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó munkatársa, Grzegorz Górny.
A retorikájában bevándorlóellenes Jobbik már a kvótareferendum kampányában elhatárolódott a Fidesztől, és nem hívta fel szavazóit a kötelező uniós menekültelosztási kvóták elutasítására. Attól tartott ugyanis, hogy sikeres referendum esetén a Fidesz “túllicitálja” őt, és a nemzeti érdekek hatékonyabb védelmezőjeként szavazókat hódít el tőle. Orbán azonban a parlamenti szavazással “a falhoz szorította” a nacionalistákat. A Jobbik számára két választás maradt: vagy elismeri tévedését a népszavazáskor és azt, hogy a Fidesz nála jobban védelmezi a nemzeti érdekeket, vagy szembeszegül az alkotmánymódosítással, és kimutatja szuverenitását – vélte a cikkíró.
A Jobbik ez utóbbit választotta, s szavazataiért cserébe a letelepedési kötvények megszüntetését követelte. Azonban mindenki számára világos volt, hogy ez csak ürügy. Ily módon a Jobbik saját választói jelentős részének szemében hitelét vesztette. A Fidesz szempontjából “rövid távon elveszített csata ez egy olyan háborúban, melyből igazából már régen győztesen került ki” – írta a szerző.
A Fidesz szavazótábora a következő parlamenti választásokon a Jobbik csalódott híveivel bővülhet, hasonlóan ahhoz, ahogy ez a 2008-as szociális népszavazás után történt. Akkor Orbán vereségéről beszéltek, mert nem tudta kikövetelni a Gyurcsány Ferenc elleni bizalmatlansági indítványt és a kormány lemondását. Mégis a szocialisták voltak azok, akik arra kényszerültek, hogy az általuk hirdetett értékekkel ellentétes kampányt folytassanak, ami hosszabb távon szavazóiknak a Fideszhez való átáramlását eredményezte – mutatott rá a lengyel hetilap kommentátora.(MTI)

Scroll To Top